Antena 3 Actualitate Florin Cîțu s-a răzgândit cu privire la marea relaxare de la 1 iunie: ”Are dreptate președintele!”

Florin Cîțu s-a răzgândit cu privire la marea relaxare de la 1 iunie: ”Are dreptate președintele!”

de Georgiana Adam    |    23 Apr 2021   •   10:12
Florin Cîțu s-a răzgândit cu privire la marea relaxare de la 1 iunie: ”Are dreptate președintele!”
Sursa foto: hepta

Preşedintele temperează entuziasmul premierului Cîţu, cu privire la revenirea la normalitate de la 1 iunie. Premierul Florin Cîţu nu şi-a permis să-l contrazică pe Klaus Iohannis şi a schimbat planul de relaxare. Şeful Executivului aşteaptă acum propuneri din partea miniştrilor cu privire la renunţarea la măsurile de prevenţie impuse în pandemie.

Marea relaxare de la 1 iunie, anunțată cu surle și trâmbițe de către șeful Guvernului, ar putea deveni marea dezamăgire.

”1 iunie este o dată pe care vă rog să nu o supraevaluați! Este data la care Guvernul va prezenta evaluările pentru posibila relaxare! Deci să nu credem din greșeală că 1 iunie este data de relaxare totală. Nu va fi!”, a declarat Klaus Iohannis. 

”Are dreptate și președintele, am dreptate și eu. Da, este un plan de măsuri care arată cum vom reveni la normalitate. Nu revenim 100% de la 1 iunie, asta este clar! Dar vom arăta primul pas ce putem face când vom avea o rată de infectare de 3,5 la sută și apoi putem să discutăm și despre pașii următori. La 1 iunie e cam devreme sa renunțăm la mască”, a declarat și Florin Cîțu. 

Iar veștile proaste nu se opresc aici. Planurile pentru concediul de Paşte şi 1 Mai au fost spulberate pentru mulți români după ce autoritățile au adăugat pe lista galbenă ţări precum Grecia şi Maldive. Asta înseamnă că românii care decid să meargă totuşi în vacanţă, vor trebui să stea 14 zile în carantină. Scapă de aceasta măsură cei care au făcut ambele doze de vaccin anti-COVID, au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile, fie stau în țara noastră mai puțin de 3 zile și prezintă un test negativ.

Tot pe lista galbenă sunt Statele Unite, Canada, Germania şi Elveţia. În schimb, iese de pe această listă Republica Moldova.

O fărâmă de speranță vine însă de la malul mării. Constanța scapă de carantina de weekend după ce rata de infectare a scăzut sub 3,5 cazuri la mia de locuitori. În consecință, de astăzi, terasele şi magazinele nu se mai închid la ora 18, ci la 21, iar oamenii pot sta afară până la ora 22:00.

În noaptea de Înviere, restricțiile de circulație se ridică, iar creștinii vor putea participa la slujbe fără sa aibă nevoie și de declarații pe proprie răspundere.

Lista țărilor din zona galbenă la 22 aprilie 2021. Grecia a fost inclusă pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de ieri, 22.04.2021, Hotărârea numărul 23 prin care a fost actualizată lista statelor și zonelor considerate de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din aceste zone.

Prima zonă cu risc este reprezentată de insulele Uruguay, Bermuda dar și Cipru. CNSU a aprobat în ședința de ieri, 22 aprilie, lista statelor din zona galbenă.

Pe noua listă a țărilor din zona galbenă, au fost incluse Grecia, SUA și Maldive, după ce numărul de cazuri a crescut semnificativ în aceste țări, în ultima perioadă.

Ce state intră pe lista galbenă

+ Grecia
+ Maldive
+ SUA
+ Canada
+ Germania
+ Elveția
+ Liechtenstein
+ Argentina
+ Lituania
+ Costa Rica
+ Georgia
+ Paraguay
+ Columbia
+ Letonia
+ Iran
+ Peru
+ Capul Verde
+ Oman
+ Mongolia

Ce state ies de pe lista Galbenă

Republica Moldova 
Palestina 
Monaco 
Wallis and Futuna 
Isle of Man

Excepții de la măsura de carantinare

Reamintim că de la măsura de carantinare pentru persoanele care sosesc din aceste state sunt prevăzute mai multe excepții. Astfel, nu va fi instituită carantina pentru persoanele care sosesc în România din aceste zone dacă:

- au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doze și au trecut cel puțin 10 zile de la data acesteia până la data intrării în România ;

- au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale (ex : test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară) și au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară ;

- rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.

×
Subiecte în articol: relaxare Klaus Iohannis Florin Cîțu

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close