Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, la Bratislava: NATO este baza securității pentru România

Klaus Iohannis, la Bratislava: NATO este baza securității pentru România

Klaus Iohannis, la Bratislava: NATO este baza securității pentru România
16 Sep 2016   •   20:12

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, la finalul reuniunii informale a Consiliului European de la Bratislava, că discuțiile s-au axat pe viitorul Uniunii Europene, în contextul crizelor care au afectat în ultima perioadă acest spațiu.

România în spațiul Schengen

Referitor la spațiul Schengen, Iohannis a afirmat că nu a avut o discuție formală în plen despre acest subiect, însă în urma unor discuții informale avute cu liderii de stat a aflat că există încă îngrijorări în ceea ce privește migrația și securizarea frontierelor externe.

”Schengen nu a fost o temă în plen, dar a fost în discuţiile informale pe care le-am avut în marginea Consiliului şi au fost discuţii foarte bune. Chestiunea Schengen nu este rezolvată, dar suntem pe o evoluţie cu trend pozitiv", a declarat Iohannis.

Potrivit președintelui, există îngrijorări din partea cetăţenilor şi a unor politicieni europeni că România nu va reuşi să controleze migraţia, în timp ce alţii sunt preocupaţi că mai avem de lucru până să securizăm frontierele, deşi, a spus preşedintele, nu am avut o sincopă în apărarea graniţelor externe.

El a adăugat că în unele ţări europene în 2017 au loc alegeri, iar lumea îngrijorată de ascensiunea partidelor eurosceptice.

Armata UE

Întrebat de jurnaliști dacă s-a luat în discuție înființarea unei armate a Uniunii Europene, Klaus Iohannis a răspuns că o astfel de inițiativă nu va fi curând discutată în Uniune, arătând că NATO este baza securității pentru România.

"Iniţiativele din domeniul Apărării nu vizează crearea unei armate europene. Este o informaţie care s-a dus, cum se spune, în media, doar că ea nu reflectă preocupările Uniunii Europene. Ceea ce este adevărat şi ceea ce vrem este ca iniţiativele pe zona de Apărare, pe intervenţii în zone de criză, pe apărarea frontierelor să fie mult mai bine coordonate", a spus președintele.

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Apare un nou lanţ de supermarketuri în România. Angajări masive!
x close