Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: Referendumul a fost câștigat de mine, împreună cu românii

Klaus Iohannis: Referendumul a fost câștigat de mine, împreună cu românii

Klaus Iohannis: Referendumul a fost câștigat de mine, împreună cu românii
04 Iun 2019   •   12:14

Klaus Iohannis a declarat, înainte de consultările cu partidele și formațiunile politice parlamentare, că ceea ce a decis poporul la Referendum trebuie implementat urgent. 

„Ne pregătim de sesiunea de consultări cu partidele politice. Am convocat aceste consultări, după ce a fost clar că Referendumul a fost câștigat de mine, împreună cu românii, și după ce am aflat cu toții rezultatele de la alegerile europarlamentare”. 

„Acum e evident că ceea ce a decis poporul la Referendum trebuie urgent implementat în practică, adică în legislație, în Constituție și în lege. Avem, cu siguranță, cele două chestiuni care rezultă direct din răspunsul covârșitor afirmativ al românilor la cele două întrebări, respectiv introducerea interdicției de a acorda amnistie și grațiere corupților, iar a doua chestiune interdicția dată Guvernului de a emite ordonanțe de urgență în domeniul legilor justiției, a politicii penale. Trebuie interzisă o prevedere care permite atacarea ordonanțelor de urgență și altor instituții decât Avocatului Poporului”. 

Președintele Iohannis a lansat și un atac dur la adresa PSD, spunând că discursul partidului este unul anti-european. 

„Și am putut să vedem chiar ieri ce bine ar fi fost să existe această cale de atac. PSD-ul, care a pierdut rușinos aceste alegeri europarlamentare, nu a știut să găsească un răspuns mai bun la acest rezultat decât să se apuce de ordonanțe de urgență, și nu în orice domeniu, ci chiar în domeniul alegerilor, mai exact alegerilor locale pentru consiliile județene, respectiv președinții consiliilor județene. O abordare fundamental greșită. PSD trebuia, după această palmă primită de la electorat, să se abțină de la orice ordonanțe de urgență. La consultări, pe lângă aceste două teme, care sunt evidente, voi aborda și chestiuni legate de urmările politice ale votului pe Referendum și pe europarlamentare. E evident că trebuie să reluăm discuția despre statul de drept în România, e vident că trebuie să reluăm discuția pe îmbunătățirea legilor justiției, care au fost adoptate cu Opoziția largă a președintelui, a Opoziției parlamentare, a asociațiilor de profil. E clar că acest vot dat la europarlamentare, care a sancționat drastic discursul anti-european al PSD, înseamnă un vot clar pentru calea europeană”. 

„Cetățenii mai au la îndemână trei lecții pentru PSD: alegeri prezidențiale, alegeri locale, alegeri parlamentare”, a mai spus Iohannis. 

Klaus Iohannis a criticat votul dat de senatori, prin care solicitarea DNA de urmărire penală pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu a fost respinsă. 

„Cred că este atât de jalnic și denotă o atitudine de dispreț așa de profund din partea PSD-ALDE față de voința românilor încât îmi este greu să găsesc o clasificare pentru votul din Senat. Practic PSD și ALDE, pentru apărarea lui Tăriceanu în fața procurorilor.. cu asta și-au dat arama pe față. PSD și ALDE nu au înțeles nimic din ce au spus românii la vot. Au mers mai departe cum au fost obișnuiți și au făcut zid în jurul lui Tăriceanu ca nu cumva marea valoare a politicii românești să fie atinsă de procurori”, a spus președintele Klaus Iohannis. 

 

×
Subiecte în articol: romanii Klaus Iohannis
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close