Antena 3 CNN Actualitate Ziua națională a României. Klaus Iohannis, mesajul zilei de 1 decembrie

Ziua națională a României. Klaus Iohannis, mesajul zilei de 1 decembrie

Președintele Klaus Iohannis a susținut un scurt discurs la Arcul de Triumf, cu ocazia sărbătorii Zilei Naționale în România.

Ziua națională a României. Klaus Iohannis, mesajul zilei de 1 decembrie
de Laura Dinu    |    01 Dec 2020   •   11:18

”Dragi români, în această Piață care a fost martora atâtor sărbători, astăzi suntem mult mai puțini decât de obicei. Cadența militarilor, bucuria copiilor ridicați în brațe, sunt imagini de care ne este dor și pe care vrem să le revedem cât mai curând. În acest cadru în care ne aflăm acum, vegheați la fel ca în anii precedenți de Arcul de Triumf, acest simbol al sacrificiului și al speranței națiunii, urez «La mulți ani!» românilor, oriunde s-ar afla ei, sănătate și optimism.

Niciodată, în ultimele decenii, nu am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare și strângere de inimă. Criza sanitară și pandemia ne obligă să marcăm Ziua Națională în alte registre decât cele obișnuite. În fiecare zi, bărbați și femei, plini de curaj și dârzenie, luptă cu pandemia și prin salvarea altor români, duc, de fapt, mai departe idealurile de unitate și unire în spirit și acțiune, care s-au împlinit în acel neasemuit 1918.

”Nimic nu ne împiedică să ne aducem aminte astăzi de toți cei care au contribuit la desăvârșirea statului român modern”

De la începutul crizei, suntem fizic distanțați unii de alții, ne vedem mai rar și resimțim absența interacțiunii cu cei dragi, iar granițile par din nou a ne despărți. Și totuși nimic nu ne poate ține departe în spirit pentru a putea rememora marea realizare de acum mai bine de 100 de ani. Nimic nu ne împiedică să ne aducem aminte astăzi de toți cei care au contribuit la desăvârșirea statului român modern.

Istoria României a fost marcată de numeroase crize și etape dificile care au amenințat de multe ori chiar viața oamenilor, libertatea poporului, identitatea comunităților și existența statului. Bunicii și părinții noștri au trecut prin războaie, s-au confruntat cu dezastre naturale, au suportat foameta, au trăit perioade de gravă tensiune socială și au fost victime ale celor mai întunecate regimuri politice. Ei au surmontat toate aceste grele încercări în pofida provocărilor aproape de neimaginat. 

”Arcul de Triumf ne spune că izbânda vine când idealurile sunt înalte și sunt urmărite cu stăruință”

Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor Române, Războiul de Independență, Marea Unire de la 1918, Revoluția din 1989, integrarea în NATO și aderarea la UE sunt bornele României democratice de astăzi. Niciuna dintre aceste realizări nu s-a produs de la sine, iar generațiile care le-au înfăptuit au crezut mereu, cu deplină convingere, că România visată este un proiect realizabil prin muncă. solidaritate și sacrificu. În urmă cu 102 ani, la Alba Iulia, s-a decis unirea Transilvaniei cu România. Cine și-ar fi imaginat că acest moment de glorie avea să vină tocmai după un război cumplit, după ce țara fusese aproape ștearsă de pe hartă. Și totuși, s-a întâmlat.

Arcul de Triumf ne spune că izbânda vine când idealurile sunt înalte și sunt urmărite cu stăruință. El atestă că eroii au căzut la datorie pentru ca toți cetățenii acestei țări să cunoască o actuală contemporană cale a victoriei.

Suntem datori să păstrăm ca bunuri de mare preț libertatea, unitatea și independența câștigate cu prețul vieții de atâtea generații de înaintași și să ne cinstim, așa cum se cuvine, eroii care au redat națiunii române mândria și onoarea.

Dragi români, eroii patrioți au demni urmași în prezenți. Despre ei vreau să vorbesc și lor vreau să le dedicăm această zi. În acest an, foarte mulți români curajoși s-au fost în prima linie, luptându-se cu virusul și boala pentru viața și sănătatea semenilor noștri. Efortul tuturor a fost și este unul uriaș. Privațiunile și modul în care ni s-a schimbat viața ne-au atins pe toți. Însă, durerea chinuitoare provocată de moartea celor dragi nu poate fi alinată cu nimic. Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalului medical și toți cei care se sacrifică pentru a opri răspândirea virusului dar și către victimele acestui virus ucigaș și familiile lor.

Transmit, în numele statului român, toată aprecierea, respectul, și gratitudinea față de cei care îmbracă uniforma medicală și militară. Îmi exprim întreaga recunoștință față de fiecare român care sprijină efortul cadrelor medicale și al forțelor de ordine și siguranță publică. 

”În numele tututor românilor, vă mulțumesc!”

În numele tututor românilor, vă mulțumesc pentru altruismul vostru și pentru că vă părăsiți zilnic căminele pentru a merge în spitale și pentru a salva vieți. Cunoaștem și simțim efortul din martie încoace depus de personalul medical și ne vom aminti de tributul greu plătit de medici, de asistente și de infirmiere, de asistenți medicali și ambulanțieri.  Îi vom cinsti mereu pe cei cărora noi toți le datorăm viața celor apropiați. Totodată, felicit societatea civilă care în toată această perioadă a fost un partener în lupta cu pandemie printr-o mobilizare exemplară și răspunsul prompt oferit în multe situații disperate.

Fiecare epocă are momentul său culminant. Fiecare generație are eroii săi. Sunt convins că în viitor, cei care acum sunt copii își vor aminti de acest efort național așa cum noi îi evocăm azi pe cei care au făcut unirea sau au ieșit în stradă în decembrie 1989. Peste ani vom putea fi mândri de modul în care românii au răspuns acestei provocări. Generațiile viitoare își vor aminti de omenia voastră, de curajul demonstrat, de imensele voastre sacrificii.

Dragi români, astăzi este nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi. Scopul nostru trebuie să fie sprijinirea eforturilor în vederea depășirii acestei perioade pline de provocrări și implicarea într-un nou angajament pentru viitor. Nu va fi ușor, dar sunt singur că împreună vom reuși să ne apropiem cu fiecare zi de o revenire la vremurile normale. În România am văzut povești copleșitoare despre oameni care ajută, care se oferă voluntari, care donează spitalelor aflate în dificultate. Aceasta este Unirea românilor din anul 2020.

Drumul nostru înainte nu va fi ușor. Împreună și solidară cu partenerii europeni, România vede în această perioadă de criză momentul unei reporniri a energiilor sale pentru creștere și prosperitate, pentru echilibru și pace.  Acum este momentul să reparăm acolo unde stricăciunile sunt profunde, să dezvoltăm proiecte ambițioase și de lungă durată, acolo unde suntem în suferință de decenii.

”Peste câteva zile, românii vor avea din nou ocazia să-și facă auzită vocea și să aleargă un nou Parlament”

Peste câteva zile, românii vor avea din nou ocazia să-și facă auzită vocea și să aleargă un nou Parlament. Este acel moment în care putem construi o Românie al cărei viitor să fie mai mult decât o promisiune, mai concret decât un vis, și mai aproape decât orizontul speranțelor noastre. Un Parlament cu oameni onești, mai muncitori, mai buni. 

De acțiunile fiecăruia dintre noi depinde ca tinerele generații să trăiască în pace, prosperitate și stabilitate. Nu trebuie să ne temem de viitor. Viitorul îl construim împreună. Sunt sigur că și de această dată vom reuși. Uniți, solidari și hotărâți vom trece cu bine și peste această perioadă grea. Și după pandemie, ne vom întâlni din nou, vom fi împreună și vom spune că uniți am învins, că orice vom înfrunta mai departe tot uniți vom învinge.

La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români! Vă doresc multă sănătate”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua României. 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close