Antena 3 CNN Actualitate La Ordinea Zilei: Campania "Generaţia Pierdută" a impresionat lumea întreagă

La Ordinea Zilei: Campania "Generaţia Pierdută" a impresionat lumea întreagă

La Ordinea Zilei: Campania "Generaţia Pierdută" a impresionat lumea întreagă
Sursa foto: Foto: antena3.ro
16 Apr 2015   •   19:32
Campania “Generatia pierduta” a Observator Antena 1, program produs de redactia de stiri Antena 3, a castigat medalia de argint in cadrul celei mai disputate sectiuni , “Best News Documentary/Special”, din cadrul editiei 2015 a New York Festivals - World’s Best Tv&Film, desfasurate la Las Vegas, pe 14 aprilie. 
 
Andreea Ţopan, una dintre colegele care a lucrat la această campanie, a explicat, în ediţia de joi a emisiunii "La Ordinea Zilei", că această campanie se încadrează la categoria "jurnalism civic".
 
"Zicem jurnalism civic pentru că, mai mult decât a relata de la faţa locului nişte evenimente, este de datoria noastră să ne şi implicăm, să schimbăm lucrurile despre care relatăm, în bine. Campania s-a numit "Generaţia Pierdută" pentru că s-a pierdut urma acestor copii. Există un mare gol în ceea ce priveşte şi datele autorităţilor române. De la 1990 la 1997. Nu s-au centralizat acte de la judelcătorii, de la avocaţi."

 
Andreea Ţopan a adăugat că autorităţile au început deja demersurile pentru simplificarea legislaţiei, dar sunt în continuare foarte multe probleme de rezolvat.
 
"Urmărim procesul prin care autoritatea responsabilă încearcă să simplifice legislaţia pentru adopţii. De altfel, pare că s-au intensificat eforturile şi datele de astăzi de la Ministerul Muncii arată că sunt 3.400 de copii care pot fi adoptaţi astăzi, în ţară. Eu adaug că există în instituţii circa 60.000 de copii. Deci încă vorbim de puţini copii."
 
"În continuare rămâne un subiect delicat. Este o nebunie în continuare pe aceste forumuri, pe care au fost găsiţi aceşti copii. Se ajută reciproc. se informează reciproc. Numărul lor creşte, noi primim în continuare mailuri prin care ni se cere ajutor."
 
Andreea Ţopan a explicat că la data de 6 mai 2015 va intra în dezbatere publică un proiect de modificare a legii pe acest subiect, după care va intra în Parlament, pentru vot. 
 
Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a explicat că există mai multe forţe implicate în acest proces, dar că trebuie avut în vedere efectul asupra copilului adoptat, pe termen lung.
 
"Există două forţe. Dorinţa unora de a adopta copii, pe de altă parte, nu toţi cei care vor pot face această treabă. De aceea s-a impus o perioadă de atestare a faptului că poţi fi părinte, să nu creezi o nouă traumă. Pentru că dorinţa simplă nu este de ajuns. Şi atunci trebuie făcut un echilibru, pentru că se pleacă evident de la interesul copilului. Nu suntem chiar în cea mai rea situaţie, ca legislaţie."
 
Avocatul Pavel Abraham a adăugat că legislaţia nu este cea mai mare problemă, dar că implementarea este, ca de obicei, problematică. 
 
"În 1997 era haiducie la noi. Se vindeau copii şi la noi şi în Republica Moldova. S-au vândut, nu pot să vă dau nume, dar nici azi nu s-a clarificat situaţia a 200 de copii plecaţi din Suceava, de care nu mai ştie nimeni nimic. Există o convenţie internaţională în care scrie că statul din care pleacă copii trebuie să monitorizeze atent situaţia, un an, chiar doi, pentru a se asigura că acel copil se integrează. La fel şi la asistenţi sociali. Sunt plătiţi mai slab decât un muncitor necalificat. Este nevoie de o atitudine echilibrată, să nu ne grăbim acum. În plan legislativ, legislaţia este bună, la implementare stăm mai prost."

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close