Antena 3 CNN Actualitate Pedepse cu închisoarea și amenzi uriașe pentru arderea deșeurilor, în noua lege pregătită de Ministerului Mediului

Pedepse cu închisoarea și amenzi uriașe pentru arderea deșeurilor, în noua lege pregătită de Ministerului Mediului

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect de lege care aduce sancțiuni mult mai dure pentru cei care ard ilegal deșeuri. Proiectul propune închisoare până la 3 ani pentru arderea fără autorizație a deșeurilor și obligă Garda de Mediu să dea sancțiuni, nu avertismente.

Pedepse cu închisoarea și amenzi uriașe pentru arderea deșeurilor, în noua lege pregătită de Ministerului Mediului
de Dana Musceleanu    |    25 Iun 2021   •   15:59

Noua lege care încearcă să stopeze gestionarea ilegală a deșeurilor în România, prevede practic dublarea actualelor amenzi pentru o serie de contravenții. Amenda minimă va fi de 50.000 de lei, iar cea maximă – de 500.000 de lei. Marea noutate adusă de proiect este pedepsirea cu închisoarea de la 1 la 3 a infracțiunilor care constau în arderea deșeurilor fără autorizație de mediu.

În plus, proiectul prevede că inspectorii Gărzii de Mediu nu mai pot aplica avertismentul drept sancțiune, ci trebuie să aplice direct amenzi.

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale urmează să fie discutat de guvern și apoi trimis la Parlament. 

”Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală, operarea oricărei instalații sau instalaţii de ardere, instalații de incinerare a deșeurilor sau instalaţii de coincinerare a deșeurilor cu încălcarea prevederilor art. 4 alin. (1), respectiv fără autorizație integrată de mediu/autorizație de mediu, ori continuarea activității după ce s-a dispus aplicarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare a activității”

Un alt articol important din proiect prevede că plângerile formulate de firmele sancționate nu vor suspenda executarea sancțiunilor.

”Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, emis de comisarii şi persoanele împuternicite din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, nu suspendă executarea sancțiunilor...”

Consultă aici proiectul noului proiect de lege 

Măsurile preconizate de Ministerul Mediului vin în condițiile înmulțiri cazurilor de ardere ilegală a deșeurilor și poluării tot mai accentuate a aerului. Tot în ultimul timp s-au înmulțit și cazurile de intrare ilegală a unor mari cantități de deșeuri în România. 

 

 

 

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close