Antena 3 CNN Actualitate Legea referendumului e neconstituţională

Legea referendumului e neconstituţională

Legea referendumului e neconstituţională
04 Apr 2007   •   23:04

Modificările aduse în Parlament Legii referendumului sunt neconstituţionale. Verdictul a fost dat miercuri seară de judecătorii Curţii Constituţionale. Dezbaterile vor fi reluate joi, când se va lua în discuţie suspendarea preşedintelui, dar şi plângerea premierului în legătură cu refuzul lui Băsescu de a-l numi pe Adrian Cioroianu la conducerea Externelor.

Democraţii au fost cei care au sesizat Curtea Constituţională în legătură cu posibilitatea ca Legea referendumului modificată să fie neconstituţională. Potrivit acestor modificări, articolul care preciza că un referendum de suspendare a preşedintelui este valabil doar dacă la scrutin se prezintă jumătate plus unu din numărul total de alegători a fost înlocuit cu altul, care spune că preşedintele poate fi suspendat cu majoritatea simplă a cetăţenilor prezenţi la vot.

Curtea Constituţională a decis că anumite articole din noua lege a referendumului vin în contradicţie cu legea fundamentală. Decizia luată de Curtea Constituţională este definitivă şi va fi comunicată preşedintelui Băsescu, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului ministru.

În privinţa suspendării şefului statului, după pronunţarea Curţii urmează dezbaterea în plenul Parlamentului. Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat că dezbaterea în plenul celor două Camere va avea loc între 16 şi 18 aprilie.

Antena3.ro

×
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close