Antena 3 CNN Actualitate Legea Ticu-neconstituţională. Voiculescu învinge CNSAS

Legea Ticu-neconstituţională. Voiculescu învinge CNSAS

Legea Ticu-neconstituţională. Voiculescu învinge CNSAS
31 Ian 2008   •   15:04
Legea de funcţionare a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii este neconstituţională. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, în şedinţa de azi a Curţii Constituţionale. Decizia, definitivă şi obligatorie, va fi comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului, apoi publicată în Monitorul Oficial al României. La sfârşitul lunii iunie 2007, procesul dintre Dan Voiculescu şi CNSAS s-a suspendat, Curtea de Apel Bucureşti dispunând trimiterea dosarului la Curtea Constituţională pentru a se pronunţa cu privire la excepţiile de neconstituţionalitate invocate în proces. Una dintre ele: CNSAS nu poate da verdicte de colaborare cu securitatea ca poliţie politică.

Parlamentul are la dispoziţie, pentru corectarea Legii CNSAS, 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea actului normativ, în caz de depăşire a termenului CNSAS rămânând fără bază legală de funcţionare.

Ticu Dumitrescu: Sunt şocat de această decizie
Constantin Ticu Dumitrescu, iniţiatorul legii CNSAS şi fondatorul acestei instituţii, s-a declarat şocat de această decizie a Curţii Constituţionale. Este ?intolerabil şi imoral? ca din legea CNSAS să fie atacată exact partea referitoare la trecutul ?securistic? al oamenilor politici, a apreciat acesta.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, în procesul pe care l-a intentat CNSAS. Avocatul lui Voiculescu, Sergiu Andon, a acuzat că legea CNSAS lezează drepturi constituţionale, întrucât ar trebui să fie doar o autoritate administrativă autonomă, însă este un organism care îşi depăşeşte atribuţiile. Andon preciza că Parlamentul nu avea dreptul să constituie un organism suprastatal, respectiv CNSAS, care nu se încadrează în separarea puterilor statului şi care depăşeşte cu mult în atribuţii prevederile Legii privind Arhivele Securităţii.

Ce articole au fost declarate neconstituţionale
Sergiu Andon a acuzat CNSAS de practici abuzive, declarând că instituţia face ?judecăţi după norme proprii?, în loc să asigure ?liberul acces al populaţiei la dosarele Securităţii?. În susţinerea afirmaţiilor sale, Andon a depus în instanţă o adresă prin care arată că numele de ?Felix? (numele de cod pe care l-ar fi avut Dan Voiculescu) a fost folosit în peste 121 de titluri de ziare, astfel fiind încălcat dreptul la imagine al clientului său.

Printre articolele Legii CNSAS declarate neconstituţionale se numără statutul Consiliului şi desemnarea membrilor CNSAS. Nici modalitatea în care se stabileşte calitatea de agent sau colaborator al organelor de Securitate sau procedura de contestare a acestei decizii nu au fost găsite de Curte în acord cu Constituţia.

A fost declarat neconstituţional şi alineatul potrivit căruia ?calitatea de agent sau de colaborator al organelor de securitate se stabileşte de către Consiliu, prin probele aflate în evidenţele organelor de securitate, coroborate cu probe cum ar fi: angajamentul scris şi semnat de cel în cauză, rapoarte, sinteze informative, înscrisuri olografe şi dovezi, indiferent de suportul pe care s-ar afla, din arhivele securităţii?.

CITIŢI ŞI: CSM: VERDICTELE CNSAS VOR FI LOVITE DE NULITATE. STOLOJAN VREA REABILITAREA MONEI MUSCĂ

Antena 3

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close