Antena 3 CNN Actualitate Locale Lucrări de cadastru gratuite pentru români, în peste 80% dintre localități. Anunțul ministerului Dezvoltării

Lucrări de cadastru gratuite pentru români, în peste 80% dintre localități. Anunțul ministerului Dezvoltării

Ministerul Dezvoltării anunță că se efectuează lucrări de cadastru, gratuit pentru cetățeni, în peste 80% dintre localitățile din România.

Lucrări de cadastru gratuite pentru români, în peste 80% dintre localități. Anunțul ministerului Dezvoltării
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    03 Aug 2023   •   12:00

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituție publică în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), realizează lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, fără costuri pentru cetățeni, în 2.395 de unități administrativ-teritoriale (UAT), reprezentând 80% din totalul de 3.181, se arată într-un comunicat de presă al MDLPA.

Potrivit comunicatului, suprafața pentru care urmează să fie deschise noi cărți funciare este de aproximativ 7 milioane de hectare. Finanțarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI și din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 - 2020.

ANCPI a finalizat, în primele șapte luni ale anului, lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor în 29 de comune.

Până în prezent, ANCPI a înregistrat în evidențele de cadastru și carte funciară, gratuit pentru cetățeni, imobilele din 197 de localități şi 22.634 de sectoare cadastrale, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF).

În prezent, se fac lucrări de cadastru sistematic, cu finanţare europeană, în 491 de comune

Dintre cele 197 de localităţi în care au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților, 76 au beneficiat de fonduri europene, prin proiectul ”Creșterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, finanțat prin Programul Operaţional Regional. În prezent, se desfăşoară lucrări de cadastru sistematic, la nivelul întregii localităţi, cu finanţare europeană, în 491 de comune.

Totodată, dintre cele 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvenţiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară 7,15 milioane de hectare (75%).

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară are ca scop înregistrarea gratuită pentru cetăţeni a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene şi din bugetul local al primăriilor.

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close