Antena 3 CNN Actualitate Controale în spitalele COVID. Autorităţile inventariază numărul de paturi libere din ATI

Controale în spitalele COVID. Autorităţile inventariază numărul de paturi libere din ATI

Autorităţile au început controalele în spitalele COVID pentru a vedea de câte paturi de terapie internsivă dispun. Decizia vine în contextul în care gradul de ocupare în ATI a ajuns la 97%.

Controale în spitalele COVID. Autorităţile inventariază numărul de paturi libere din ATI
Sursa foto: Hepta
de Cristina Ştefan    |    15 Mar 2021   •   10:22

Începând de astăzi, inspectorii de la Inspecţia Sanitară de Stat şi-au reluat verificările în spitalele COVID şi suport-COVID care au paturi de ATI. Vor să afle dacă numărul raportat de reprezentanţii spitalelor este şi cel ştiut de autorităţi.

La rândul lor, medicii fac un apel disperat şi susţin că sunt peste 60 de pacienţi pentru care nu găsesc un loc liber la ATI. De asemenea, Raed Arafat spune că avioanele şi elicopterle SMURD sunt pregătite pentru transferarea pacienţilor bolnavi de COVID-19 dintr-un oraş în altul.

La un an de la debutul pandemiei, România rămâne iar fără locuri în Secțiile de Terapie Intensivă pentru bolnavii de COVID-19. Avem 1.260 de paturi în ATI, pentru bolnavii de COVID-19 în stare gravă. Premierul Florin Cîţu a anunţat că vrea să suplimenteze numărul de paturi până la 1.600.

De câteva zile, în București, de exemplu, nu mai există paturi libere în Secțiile de Terapie Intensivă. Nici gând să mai existe paturi libere, sunt deja pacienți care așteaptă să se elibereze un loc. Ce este mai grav este că sunt zeci de bolnavi pentru care încă nu s-a găsit o rezolvare.

În ultimele zile erau 60 de pacienți pentru care nu se găsea un loc la ATI şi care practic erau în așteptare. Medicii spun că trăiesc iar momentele din luna noiembrie anul trecut, când bolnavii pierdeau lupta cu virusul în așteptarea unui pat în Secția de Terapie Intensivă.

Ministerul Sănătății a promis că se vor reorganiza spitalele astfel încât să existe paturi și pentru bolnavii cronici dar și pentru cei infectați cu SARS-COV-2. Acest plan s-a evaporat.

Elicopterele SMURD sunt pregătite să transporte pacienţii către alte spitale din ţară

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, duminică seara, la Antena 3 că aeronavele SMURD sunt pregătite să transporte pacienţii bolnavi de COVID-19.

"Încercăm prin centrul național de comandă și conducere a intervenției să găsim locuri acolo unde există, folosind mijloacele de transport, folosind avioanele SMURD, elicopterele Ministerului de Interne, elicoptere cu echipaj SMURD.

Folosim elicopterele Ministerului Apărării, cum am făcut altădată. Toate sunt la dispoziția noastră dacă este nevoie", a precizat Raed Arafat.

×
Subiecte în articol: locuri ATI România
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close