Antena 3 CNN Actualitate Ludovic Orban, promisiuni fără precedent: ”Klaus Iohannis ne-a adus fonduri la care nici n-am visat”. Ce se întâmplă cu fondurile europene

Ludovic Orban, promisiuni fără precedent: ”Klaus Iohannis ne-a adus fonduri la care nici n-am visat”. Ce se întâmplă cu fondurile europene

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că este nevoie de o mobilizare ”la maximum”, pentru a putea beneficia de întreaga sumă de 80 de miliarde de euro, fonduri europene. Orban le-a cerut tuturor miniştrilor implicare pentru stabilirea programelor prioritare până la 31 iunie.

Ludovic Orban, promisiuni fără precedent: ”Klaus Iohannis ne-a adus fonduri la care nici n-am visat”. Ce se întâmplă cu fondurile europene
Sursa foto: Hepta
de Cristina Tudorache    |    22 Iul 2020   •   20:50

„Negocierile purtate de Klaus Iohannis ne-au adus o șansă care se ivește odată la o generație (...) fonduri la care nici n-am visat. (...) N-avem voie să facem ca cei dinaintea noastră, sa batem pasul pe loc”, a afirmat Ludovic Orban, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern.

Ludovic Orban, promisiuni fără precedent: ”Klaus Iohannis ne-a adus fonduri la care nici n-am visat”. Ce se întâmplă cu fondurile europene

”Avem garanţia, în urma deciziei CE, că România va beneficia de 80 de miliarde de euro, alocări din bugetul UE 2021 – 2027, şi alocări din cadrul fondurilor de rezilienţă. De asemenea, mai beneficiem de resurse din programul SURE care finanţează măsurile active adresate angajaţilor. Vom avea posibilitatea să avem resurse financiare la dispoziţie din cadrul Next Generation EU. Practic, în următoarea perioadă, pentru a putea accesa aceste resurse financiare care reprezintă o şansă uriaşă pentru România va trebui să ne mobilizăm la maximum”, a mai spus Orban.

Ludovic Orban, promisiuni fără precedent: ”Klaus Iohannis ne-a adus fonduri la care nici n-am visat”

Premierul i-a ceut ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş, să coordoneze programele prioritare.

”Până la 31 iulie, trebuie să ne definim cu precizie care sunt programele şi categoriile de cheltuieli, de beneficiari, tipul de proiect finanţabile. Pe 31 iulie să lansăm în dezbatere publică şi să fim pregătiţi să începe negocierile cu UE, pentru a face apoi toate formalităţile de pregătire a absorbţiei fodurilor”, a mai afirmat premierul.

Orban promite o dezvoltare a României fără precedent

”Putem finanţa atât de multe proiecte indispensabile pentru dezvoltarea României, încât am încredere că vom fi pregătiţi să utilizăm aceşti bani pentru o dezvoltare a României fără precedent”, a adăugat premierul.

”Solicit fiecărui ministru să trateze ca prioritate zero în perioada care va urma pregătirea acestor programe şi pregătirea dispozitivului de fonduri europene. Aici, pe lângă faptul că trebuie să abordăm cât mai multe clarificări, simplificări, va fi o asemenea încărcătură în privinţa absorbţiei de foduri europene cum nu a mai existat. În 2021-2023 vom finaliza proiectele care au fost pe bugetul 2014-2020. Trebuie să contractăm pe programul Next Generation EU. De asemenea, trebuie să contractăm proiectele pe bugetul 2021-2027. Deci, trataţi cu maximă seriozitate implicarea în elaborarea programelor şi în pregătirea dispozitivului de absorbţie a fondurilor europene, în pregătirea proiectele care ştim că pot fi finanţabile”, le-a cerut Orban miniştrilor.

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban fonduri Klaus Iohannis
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close