MAE: Grupul de români care se află în Sierra Leone este format din şase persoane. Românii au o stare de sănătate bună

de A.M.P    |    D.D.    |    10 Oct 2014   •   18:41
MAE: Grupul de români care se află în Sierra Leone este format din şase persoane. Românii au o stare de sănătate bună Foto: africa.kidsworldwide.org
UPDATEMAE anunţă că grupul de cetăţeni români care se află în Sierra Leone este format din şase persoane. Românii au o stare de sănătate bună, iar din convorbirile purtate a rezultat că nu doresc să revină în România.

"În continuarea comunicării anterioare referitoare la posibila prezenţă în Sierra Leone a unui grup de 5 cetăăeni români care şi-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina, Ministerul Afacerilor Externe confirmă că aceştia se află pe teritoriul Sierra Leone. Totodată, în urma verificării existenţei grupului a fost identificat şi un al şaselea cetăţean român care nu a lucrat la compania Alro Slatina. Centrala MAE a luat legătura şi va menţine o legătură constantă cu grupul de 6 cetăţeni români, cu precizarea că aceştia au o stare de sănătate bună", se arată într-un comunicat transmis de MAE.
  
Ministerul precizează că în cadrul convorbirilor purtate cu cetăţenii români "a rezultat că nu doresc să revină în România, desfăşurându-şi activitatea în condiţii normale, la o altă companie".

"S-a convenit menţinerea unui contact permanent cu acest grup, MAE adresând rugămintea fermă de a fi informat, în avans, cu privire la o eventuală decizie de revenire în România sau de relocare într-o altă zonă", adaugă sursa citată.
   
MAE menţionează că în continuare acţionează "în mod proactiv", prin numeroase demersuri de identificare a posibilelor riscuri la care pot fi supuşi cetăţenii români aflaţi în zonele afectate de virusul Ebola.

"Este de menţionat şi faptul că MAE menţine o legătură permanentă, inclusiv cu agenţiile de angajare a personalului navigant din România, în acest sens fiind stabilită o procedură directă de informare asupra personalului de cetăţenie română care se află în zonele afectate, chiar şi în tranzitul către România. În eventualitatea unei repatrieri, MAE va menţine legătura atât cu Ministerul Sănătăţii, cât şi cu Ministerul Afacerilor Interne, în calitate de autorităţi cu competenţe specifice, în vederea luării măsurilor care se impun, conform procedurii existente", se precizează în comunicat.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că datele actuale indică posibila prezenţă a 5 cetăţeni români în Sierra Leone, care şi-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina, adăugând că această firmă nu are în prezent personal delegat sau detaşat în acest stat afectat de epidemia de Ebola.

"Conform datelor existente la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, rezultă că firma Alro Slatina nu are, în prezent, personal delegat sau detaşat în statul Sierra Leone.Compania Alro şi-a rechemat angajaţii români din statul Sierra Leone. Datele actuale indică posibila prezenţă a 5 cetă?ţeni români în Sierra Leone, care şi-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe verifică situaţia celor 5  persoane, respectiv dacă acestea se mai află la momentul actual pe teritoriul Sierra Leone, urmând a fi luate măsurile ce se impun, conform solicitărilor cetăţenilor români", anunţă MAE.
   
Ministerul Afacerilor Externe mai precizează că monitorizează cu atenţie prioritară situaţia din cele mai afectate state africane afectate în prezent de epidemie (în special Guineea Conakry, Sierra Leone, Liberia, Nigeria) şi continuă să îşi coordoneze demersurile la nivel internaţional, în special cu statele membre UE, pentru combaterea răspândirii  Ebola, protejarea propriilor cetăţeni şi acordarea de sprijin umanitar regiunilor afectate de epidemie.
   
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a solicitat anterior misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare române din străinătate să transmită cu maximă celeritate orice informaţii obţinute din surse credibile cu privire la deplasarea către ţara noastră a unor persoane care s-au aflat recent pe teritoriul statelor africane în cauză, informaţiile respective fiind puse la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de autorităţi cu competenţe specifice în domeniu.
   
MAE mai arată că, având în vedere alerta instituită la nivel internaţional de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cu privire la epidemia de Ebola, MAE a dispus o serie de măsuri ce vizează, în principal, furnizarea de informaţii în sprijinul cetăţenilor români cu privire la riscurile pe care le presupun călătoriile în zonele afectate, cât şi evaluarea riscului pe care îl pot reprezenta anumiţi cetăţeni terţi care solicită vize de intrare în România şi care provin din zona de risc sau au călătorit în această regiune în ultimele 21 de zile anterioare momentului solicitării vizei române.
   
Astfel, pentru străinii supuşi obligativităţii vizei de intrare în România, care au reşedinţa în Guineea, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria (măsura  urmează a fi implementată şi pentru R.D. Congo), a fost introdusă măsura acceptării dosarelor de solicitare a vizelor, exclusiv online, prin intermediul portalului pentru facilitarea solicitării vizelor eViza, în scopul reducerii contactului direct cu solicitan?ii de vize din regiunea de risc. Prin intermediul portalului eViza, misiunile diplomatice ?i oficiile consulare române au posibilitatea de a stabili data la care persoanele care solicită viza se pot prezenta la ghişeu.
   
Pentru solicitările de vize formulate de către cetăţenii terţi originari din zona de risc sau care au călătorit în această regiune în ultimele 21 de zile anterioare momentului solicitării, între misiunile diplomatice ?i oficiile consulare române, Centrala MAE, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne - Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (MAI-DSU) se desfăşoară un proces de consultare, cu furnizarea de informa?ii specifice.
   
În cazul în care un anumit solicitant de viză corespunde profilului unui cetăţean terţ ce ar putea reprezenta un risc la adresa sănătăţii publice, solicitarea de viză a acestuia poate fi  respinsă în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare.
   
MAE mai precizează că va acorda un ajutor financiar către Fondul pentru combaterea Ebola (Ebola Response Multi-Partner Trust Fund) care a fost lansat de ONU la  23 septembrie 2014, ca reacţie la apariţia epidemiei de Ebola.

Parteneri
x close