Antena 3 CNN Actualitate MAE, preocupat de situaţia românilor ale căror magazine au fost incendiate în Italia

MAE, preocupat de situaţia românilor ale căror magazine au fost incendiate în Italia

MAE, preocupat de situaţia românilor ale căror magazine au fost incendiate în Italia
Sursa foto: romani italia
29 Ian 2009   •   19:16

În urma tentativelor de incendiere a magazinelor unor români din Italia, MAE a declarat printr-un comunicat că îşi exprimă preocuparea în legătură cu aceste evenimente, precizând că în Italia trăiesc 1 mil de români din care 0,27% sunt condamnaţi. Tentativele de incendiere au avut loc în ultimele 48 de ore, după ce mai mulţi români sunt suspectaţi de o infracţiune comisă în Guidonia.
Ambasada României la Roma se află în legătură cu proprietarii celor două magazine şi cu autorităţile locale, se arată în comunicatul citat de Mediafax.
Agresiunile menţionate nu s-au soldat cu victime, însă încercarea de incendiere de astăzi s-a soldat cu pagube materiale, precizează MAE.
Prin intermediul comunicatului, Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcarea legii şi infracţionalitatea şi consideră că cei responsabili de astfel de acte trebuie să fie judecaţi şi sancţionaţi conform legii şi normelor de drept.
"Totuşi, respingem în mod ferm culpabilizarea întregii comunităţi de români sau represaliile în orb, îndreptate împotriva unor oameni pentru că sunt români, acţiuni care contravin normelor şi principiilor statului de drept", precizează MAE.
"Infracţionalitatea nu are cetăţenie, iar cetăţenia română nu înseamnă cetăţenie de infractor. Subliniem că potrivit statisticilor, în Italia trăiesc peste un milion de persoane. Raportat la această comunitate, doar 0,278 % sunt arestaţi sau condamnaţi. Adevărata contribuţie a comunităţii de români la societatea italiană este munca cinstită, care asigură aproximativ 1% din PIB-ul Italiei şi taxe la bugetul acestei ţări", susţine MAE.
Prin intermediul ambasadei de la Roma, MAE anunţă că urmăreşte îndeaproape evoluţiile din Italia, acordând o atenţie specială comunităţii de români, şi face demersurile necesare pe lângă autorităţile italiene pentru a împiedica extinderea unor comportamente xenofobe, care doar ar grava situaţia şi ar afecta şi mai mulţi oameni nevinovaţi.
Ministerul român de externe lansează astfel un apel public la responsabilitate, toleranţă şi respect reciproc, se mai arată în comunicatul citat.

×
Subiecte în articol: Ministerul Afacerilor Externe
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close