Antena 3 CNN Actualitate Magistraţii ameninţă cu noi proteste dacă nu se demarează reforma sistemului judiciar

Magistraţii ameninţă cu noi proteste dacă nu se demarează reforma sistemului judiciar

Magistraţii ameninţă cu noi proteste dacă nu se demarează reforma sistemului judiciar
Sursa foto: Magistrati
23 Dec 2009   •   09:34

2010 ar putea aduce un nou blocaj în Justiţia Română. Magistraţii nu sunt de acord cu reînvestirea lui Cătălin Predoiu despre care spun că duce de râpă sistemul judiciar din România. Judecătorii cer reformarea sistemului, altfel vor relua protestele. Guvernul Boc 4 le-a făcut o surpriză neplăcută magistraţilor prin păstrarea în funcţia de ministru al Justiţiei a lui Cătălin Predoiu.

?Strategia de reformă prezentă a noului guvern sau a vechiului guvern cu porniri ofensive noi este aceea de lichidare a puterii judecătoreşti în România?, spune Mona Pivniceru, preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a redactat documentul Carta Albă a Justiţiei care cere reformarea sistemului judiciar. În document se arată că ?Justiţia trebuie să devină un sistem prioritar strategic în statul român. Din păcate până acum nici Guvernul, nici Parlamentul nu au conştientizat importanţa justiţiei?.

Legea bugetului de stat ar trebui să prevadă minim 1% din PIB pentru sistemul judiciar iar politica trebuie ţinută la distanţă de justiţie. Mona Pivniceru susţine că ?S-a vazut o incursiune extraordinară şi fără precedent a politicului asupra justiţiei. În opinia politicului, justiţia nu este independentă, este doar o anexă a executivului şi, prin urmare, subordonata ei?.

Cătălin Predoiu a fost audiat şi a primit avizul comisiei. Ministrul a recunoscut eşecurile pe care le-a înregistrat justiţia în 2009: "Principalul eşec pe zona Justiţiei în 2009 a fost nu adoptarea a numai două coduri în loc de patru, ci lipsa unei asumări a unei agende minimale pe Justiţie de către întreg spectrul politic. De aceea, cred că principala misiune a ministrului Justiţiei în anul 2010 este să caute un consens între toate partidele politice pentru o agendă minimală, care să fie susţinută în Parlament."

În lipsa unui program concret de guvernare, magistraţii vin cu propriile soluţii dar susţin că ministrul justiţiei Cătălin Predoiu refuză orice dialog. În aceste condiţii nu este exclus ca magistraţii să reia protestul din aceasta toamnă şi să blocheze total activitatea instanţelor şi a parchetelor.



Antena 3

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close