Antena 3 CNN Actualitate Media Adicţiile secolului XXI

Adicţiile secolului XXI

Adicţiile secolului XXI
15 Sep 2011   •   14:42

Ştim cu toţii cum e să fim obsedaţi de ceva. Fie ai o slăbiciune pentru un pahar, fie îţi modifici maniacal pagina de Facebook – sau pur şi simplu de abia aştepţi să ajungi acasă să vezi o telenovelă. Într-o vreme în care manifestăm o lipsă evidentă de voinţă, neurologii dezvăluie o nouă imagine îndrăzneaţă a adicţiei şi a proceselor cerebrale din spatele ei. Dependenţa fizică, precum consumul de droguri şi adicţiile comportamentale, ca jocurile de noroc, privite înainte ca lucruri total diferite, se dovedesc a fi aspecte diferite ale aceleiaşi afecţiuni subiacente.

Noi descoperiri

Într-o vreme în care manifestăm o lipsă evidentă de voinţă, neurologii ne dezvăluie o nouă imagine a adicţiei şi a proceselor cerebrale din spatele ei. Dependenţa de substanţe, precum consumul de droguri şi adicţiile comportamentale, ca jocurile de noroc, privite înainte ca lucruri distincte, se dovedesc a fi aspecte diferite ale aceleiaşi afecţiuni subiacente.

Noi cercetări explică de ce unii dintre noi pot doar cocheta cu activităţi care dau dependenţă, în timp ce alţii sunt prinşi de la prima încercare. Odată cu această nouă înţelegere a adicţiei vine şi perspectiva unor noi tratamente ce i-ar putea elibera pe mulţi de sub tirania ei. Şi vine la momentul potrivit. Tehnologiile precum internetul ne tentează mereu cu noi libertăţi, oportunităţi şi activităţi în timpul liber, care ne încearcă tot mai mult capacitatea de autocontrol. Gândeşte-te la Facebook, World of Warcraft şi la iPhone. Deşi sunt, fără îndoială, bune pentru cei mai mulţi dintre noi, tehnologiile împing până la limită puterea de a se controla a dependentului.

Cercetarea dezvăluie de ce unii dintre noi pot doar cocheta cu activităţi care dau dependenţă în timp ce alţii sunt prinşi de la prima încercare. Odată cu această nouă înţelegere a adicţiei vine şi perspectiva unor noi tratamente ce i-ar putea elibera pe mulţi de sub tirania ei. Aceasta vine exact la timp. Tehnologiile precum internetul ne tentează mereu cu noi libertăţi, oportunităţi şi activităţi în timpul liber, care ne încearcă tot mai mult capacitatea de auto-control. Gândeşte-te la Facebook, World of Warcraft şi la iPhone. Deşi sunt fără îndoială bune pentru cei mai mulţi dintre noi, tehnologiile împing până la limită puterea de cumpătare a dependentului.
Deci ce e dependenţa şi cum funcţionează? Află mai multe despre asta în noul număr Science Focus.

Mai multe afl
ă din noul număr revistei BBC Science Focus! Revista BBC Science Focuseste un produs original BBC şi este numărul 1 în materie de ştiinţă, tehnologie, viitor!

Deci ce e dependenţa şi cum funcţionează? Află mai multe despre asta în noul număr Science Focus.


×
Subiecte în articol: Facebook dependenta
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close