Antena 3 CNN Actualitate Media Basmele românilor, volumul VI, de la Jurnalul National

Basmele românilor, volumul VI, de la Jurnalul National

Basmele românilor, volumul VI, de la Jurnalul National
17 Noi 2010   •   09:44

A fost odată ca niciodată... că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti. O lume a poveştilor cu zĂne şi eroi, balauri şi feţi - frumoşi. Jurnalul Naţional îţi aduce şi în această săptămĂnă „Basmele romĂnilor”.

O colecţie nemuritoare! O colecţie pentru biblioteca familiei tale! 10 volume cu toate basmele povestite şi nepovestite! Vineri, 19 noiembrie, cel de-al VI-lea volum te poartă prin lumea basmelor alături de “SfĂntu Nicolai”, “Ginerele Împăratului Roşu”şi multe alte personaje fantastice.
Volumul VI al colecţiei „Basmele Românilor” cuprinde încântătoare poveşti din nordul Moldovei, culese de Simeon Florea Marian, cunoscutul folclorist şi etnograf sucevean care a încântat generaţii întregi cu legende, doine, cântece populare, dar mai ales cu basme. Cărturar de seamă şi prieten cu alte personalităţi de prim rang ale literaturii române precum Petre Ispirescu sau Vasile Alecsandri, Simeon Florea Marian a avut parte de o binemeritată recunoaştere încă din timpul vieţii, fiind ales membru al Academiei Române.

În paginile cărţii de faţă se regăsesc basme în care sunt istorisite cu mult farmec păţaniile nemaipomenite ale lui Calimendru, întâmplările miraculoase prin care trec Istian Viteazul şi Ileana Cosânzeana, aventurile lui Bulimandră plecat să o caute în înaltul cerului pe Mândra Lumei sau ale Fiului Iepei pe care paşii îl poartă până în temuta Lume-neagră.

Poveştile lui Simeon Florea Marian vor încânta şi aprinde imaginaţia copiilor şi a tuturor celor care nu au încetat să viseze uneori cu ochii deschişi şi să creadă în personaje şi întâmplări fabuloase. Astfel este prilejuită întâlnirea cu neînfricatul ginere al împăratului Roşu, cu Sântu Nicolai cel întotdeauna mărinimos cu toţi cei buni şi recunoscători, cu isteaţa fată din Ştergăreni care prin ascuţimea minţii reuşeşte să câştige inima unui fecior de împărat, cu ciuda nevăzută din ceri căzută, cu Sărăcuţul sau biata capră cu trei iezi.



×
Subiecte în articol: Jurnalul National
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close