Antena 3 CNN Actualitate Media Demisia lui Vasile Blaga, în presă internaţională: Ar putea afecta aderarea României la spaţiul Schengen (VIDEO)

Demisia lui Vasile Blaga, în presă internaţională: Ar putea afecta aderarea României la spaţiul Schengen (VIDEO)

Demisia lui Vasile Blaga, în presă internaţională: Ar putea afecta aderarea României la spaţiul Schengen (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Le Monde
28 Sep 2010   •   10:09

Demisia ministrului de interne Vasile Blaga aduce din nou România în atenţia presei internaţionale. Ziariştii străini amintesc de manifestaţia fără precedent a poliţiştilor şi evaluează şansele guvernului de a supravieţui unei probabile moţiuni de cenzură.

Cotidianul francez Le Monde relevă că demisia lui Vasile Blaga are loc la trei zile după marşul celor cinci mii de poliţişti care au scandat impotriva preşedintelui Traian Băsescu.

La Londra, Financial Times subliniază că Blaga este al şaptelea ministru care părăseşte guvernul, pe fondul reacţiilor la măsurile de austeritate. "Premierul rămâne foarte nepopular şi controlează o majoritate parlamentară fragilă, care depinde de sprijinul unui grup de independenţi", adaugă ziarul britanic.

Toate comentariile precizează că preşedintele Băsescu şi premierul Emil Boc au renunţat la protecţia poliţiei, în urma protestului de vineri. În context, un blog al revistei Economist face o trimitere la situl videonews al Antenei 3: "Românii s-au amuzat să-i vadă pe cei doi stând la semafor, ca muritorii de rând. Spectatorii au remarcat că preşedintele fuma şi vorbea la mobil în timp ce-şi conducea Dacia Logan".

Într-o notă mai serioasă, Economist adaugă că opoziţia intenţionează să prezinte o nouă moţiune de cenzură. "De această dată, şansele nu sunt prea grozave pentru tandemul Boc-Băsescu. Un partid divizat, popularitate în picaj şi muncitori furioşi din cauza măsurilor de austeritate - toate acestea nu sunt semnele unei guvernări de succes".

Agenţia France Presse crede că decizia lui Blaga ar putea afecta aderarea la spaţiul Schengen: "Schimbarea la conducerea ministerului intervine în momentul în care mai multe ţări din UE evocă o posibilă amânare a intrării României în acest spaţiu, din cauza "pregătirii insuficiente". La rândul lor, autorităţile franceze au legat acest dosar de soluţionarea problemei romilor", scrie France Presse.

Antena 3

×
Subiecte în articol: spatiul Schengen
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close