Antena 3 CNN Actualitate Media Dicţionar universal ilustrat al limbii române, de la Jurnalul Naţional

Dicţionar universal ilustrat al limbii române, de la Jurnalul Naţional

Dicţionar universal ilustrat al limbii române, de la Jurnalul Naţional
15 Noi 2010   •   15:39

Din 22 noiembrie, Jurnalul Naţional îţi aduce Dicţionarul universal ilustrat al limbii române. O colecţie unica de 12 volume într-un format de excepţie!

Zi de zi... Avem nevoie de “el”. Face parte din noi. Din existenţa noastră. Este puternic şi important. Îl folosim la fiecare pas şi... în fiecare gand. Cand scriem sau vorbim. În romane sau poezii, în sentimente sau idei, în explicaţii sau denumiri, în teorii şi analize. Şi în câte altele! Toate acestea au cel puţin un lucru în comun: cuvântul! O noţiune abstractă, fără de care noi ne-am exprima... prin gesturi şi... semne.
În luna noiembrie, Jurnalul Naţional îţi aduce un proiect de...cuvânt! Un dicţionar pentru tine şi pentru copilul tău! Pentru profesori, părinţi şi bunici... Pentru noi toţi. Mii de cuvinte potrivite... mai noi sau mai vechi, mii de ilustraţii şi planşe color, reunite într-un proiect care ne va ajuta a înţelege mai bine limba romană... Un dicţionar – prieten! 12 volume, peste 4000 de pagini, circa 4000 de planşe color, detalii ale obiectului ilustrat cu legende în trei limbi – română, engleză şi franceză. Este un dicţionar pe care nu-l vei răsfoi, ci vei fi curios să-l descoperi pagină cu pagină. Vor fi aproximativ 80.000 cuvinte, ordonate alfabetic (colecţia cuprinde un inventar lexical de o mare diversitate: pe lângă cuvintele curente ale României contemporane, numeroase cuvinte vechi, aşa-numitele arhaisme culturale, regionalisme (atestate în scrieri literare şi populare), concepte teologice, nume de curente culturale, politice. Definiţiile sunt urmate, în cea mai mare parte, de scurte citate ilustrative extrase din opere culte ori populare.

“Dicţionarul universal ilustrat al limbii romane” continuă tradiţia lexicografică românească a descrierii semantice susţinute cu citate din literatura cultă şi populară, după modelul promovat de Lazăr Şăineanu, la sfĂrşitul secolului al XIX-lea şi în prima jumătate a secolului al XX-lea. “Limba română are virtuţi complete, adică poate fi vehicul a tot ce se întâmplă spiritual în om. E foarte greu de mânuit. Prin ea poţi deveni vultur sau cântăreţ de strană...”. Vă invităm la o lectură specială... în care cuvintele vă explică o istorie a limbii romĂne.



×
Subiecte în articol: Jurnalul National
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close