Antena 3 CNN Actualitate Media Ediţie aniversară a Bibliotecii pentru Toţi. Volumul 100 apare miercuri cu Jurnalul Naţional

Ediţie aniversară a Bibliotecii pentru Toţi. Volumul 100 apare miercuri cu Jurnalul Naţional

Ediţie aniversară a Bibliotecii pentru Toţi. Volumul 100 apare miercuri cu Jurnalul Naţional
21 Feb 2011   •   17:16

Acum aproape doi ani, mai precis la 18 martie 2009, o data cu primul volum al romanului “Cel mai iubit dintre pamanteni”, de Marin Preda, incepea aventura numita relansarea Bibliotecii pentru toti. O colectie de literatura romaneasca. Sloganul? Citeste! Am ajuns la volumul 100. Continua sa citesti!

În cifre, am descrie demersul nostru astfel: 13.039.704 exemplare tiparite si 38.464 de pagini, pe care le numara toata colectia. E mult? E putin? Uitati-va in propria biblioteca…De fiecare data, volumele beneficiaza de o aparitie grafica exceptionala, de o coperta realizata dupa o pictura celebra a unui artist roman, de o prefata scrisa de un mare nume al literelor din Romania contemporana (41 este numarul lor, daca tot am ramas la cifre importante), de un tabel cronologic si de fotografii-document oferite de arhive, muzee, case memoriale ori oameni care i-au cunoscut pe marii nostri scriitori.

Daca Biblioteca pentru toti l-a avut, la primul numar, ca varf de lance pe Marin Preda, cu al sau superb roman “Cel mai iubit dintre pamanteni” – un best seller al anilor ’80, achizitionat pe sub mana sI citit pe nerasuflate - , colectia a continuat cu alti autori demni de cele mai inalte distinctii mondiale. Marin Sorescu, Vasile Voiculescu, Nichita Stanescu etc. Cu marii clasici ai literaturii noastre: Eminescu, Slavici, I.L. Caragiale, Creanga. Cu scriitorii care ni s-au lipit de suflet din adolescenta: Ionel Teodoreanu, Constantin Chirita, Cella Serghi, Gib Mihaescu, Dessila, Drumes, Adrian Paunescu, Labis… Cu lecturi de maturitate, din autori precum Camil Petrescu, Mateiu  Caragiale, Cezar Petrescu, Petru Dumitriu, Eugen Barbu…

Miercuri, 23 februarie, o data cu volumul 100 - editie aniversara, pe care o celebram cum se cuvine -,  editam un titan al literaturii noastre: Mircea Eliade. Dupa “Noaptea de Sanziene”, “Nunta în cer”, “Maitreyi”, “Huliganii”, “Romanul adolescentului miop” etc., Mircea Eliade va fi din nou prezent la loc de cinste în rafturile Bibliotecii pentru toti, cu “Domnisoara Christina” si “Sarpele”, doua dintre romanele in care s-a remarcat printr-o incontestabila maiestrie narativa. Daca în “Domnisoara Christina” autorul face un recurs transparent, prin folclorul romanesc, la o lume a irealului, în “Sarpele”, Eliade lasa conotatiile sa mearga in toate directiile, anuntand de timpuriu o alta literaturea decat cea realista. Biblioteca pentru toti se doreste a fi un recurs la patrimoniul cultural national. Este, de asemenea un bun nepretuit pe care-l lasam mostenire celor dragi. Continua sa citesti!



×
Subiecte în articol: Jurnalul National
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close