Antena 3 CNN Actualitate Media Portretul desfigurat al unei femei afgane, cea mai bună fotografie de presă a anului 2010

Portretul desfigurat al unei femei afgane, cea mai bună fotografie de presă a anului 2010

Portretul desfigurat al unei femei afgane, cea mai bună fotografie de presă a anului 2010
Sursa foto: Foto: Reuters / Jodi Bieber
11 Feb 2011   •   22:13

Un portret al unei femei afgane desfigurată de soţul său, care i-a tăiat nasul şi urechile, a fost desemnată cea mai bună fotografie de presă a anului 2010 (World Press Photo Award 2010), unul dintre cele mai importante premii ale acestei industrii, anunţă Associated Press.

Sud-africana Jodi Bieber este autoarea fotografiei, care a fost publicată pe coperta revistei Time din august. Imaginea scoate în evidenţă contrastul dintre frumuseţea femeii şi violenţa agresiunii la care a fost supusă după ce şi-a părăsit bărbatul.

Bieber, în vârstă de 44 de ani, este o fotojurnalistă liber-profesionistă. Ea a câştigat opt premii World Press Photo din 1998 până în prezent şi a publicat două cărţi despre Africa de Sud, ţara sa natală.

Membrii juriului au declarat că au ales şocanta fotografie deoarece tratează problema violenţei împotriva femeilor printr-o imagine demnă.

Bibi Aisha este numele femeii din fotografie. Are doar 18 ani şi a fost recrutată de armata americană. În prezent trăieşte în Statele Unite.

“Aceasta ar putea deveni una dintre acele fotografii de referinţă – şi avem parte de aproximativ 10 astfel de imagini pe parcursul vieţii – astfel că atunci când cineva spune cunoşti fotografia cu fata aceea?, cel întrebat va şti exact despre ce este vorba”, a declarat David Burnett de la Contact Press. 

×
Subiecte în articol: premiu
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close