Antena 3 CNN Actualitate Media Sinteza zilei: Documentar despre efectele nocive ale fracţionării hidraulice folosită în exploatarea gazelor de şist

Sinteza zilei: Documentar despre efectele nocive ale fracţionării hidraulice folosită în exploatarea gazelor de şist

Sinteza zilei: Documentar despre efectele nocive ale fracţionării hidraulice folosită în exploatarea gazelor de şist
Sursa foto: Foto: Antena 3
de S.T.    |    29 Mar 2012   •   22:32

În contextul aprobării Guvernului privind acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM şi Chevron, Mihai Gâdea a prezentat, joi seară, în cadrul emisiunii "Sinteza Zilei", un documentar difuzat la festivalul de la Cannes care arată efectele exploatării zăcămintelor gazelor de şist.

Documentarul, intitulat sugestiv "Gasland", a apărut în anul 2010 şi a stârnit mii de reacţii negative din partea publicului. Regizorul american Josh Fox a tratat problema extracţiei gazului de şist din Statele Unite şi a prezentat EFECTELE NOCIVE ALE FRACŢIONĂRII HIDRAULICE, pornind de la propria ofertă pe care a primit-o de la o companie de exploatare a gazelor pentru a fora pe terenul său.

Filmul, nominalizat la Oscaruri şi proiectat la Festivalul de Film Sundance, arată dimensiunea pericolului exploatării gazelor de şist la adresa comunităţilor şi mediului.

Fracţionarea hidraulică e o metoda de extragere a gazelor de şist, care presupune pomparea de apă, nisip şi aditivi la mare adâncime, pentru a sparge stratul de rocă şi a elibera gazul. Aditivii folosiţi conţin 596 de substanţe chimice, dintre care câteva sunt cancerigene.

Ecologiştii susţin că exploatarea prin fracţionarea hidraulică poluează pânza freatică. În plus, este posibil să se producă cutremure, în urma destabilizării unor straturi de rocă.

Compania Chevron va începe extracţia gazului de şist în România folosind acest tip de exploatare. Trebuie să ne apărăm sănătatea, apa şi terenurile agricole! Românii care îşi iubesc ţara trebuie să ceară autorităţilor să interzică această metodă de extracţie în România, deşi Guverul şi-a dat deja acordul.

Suntem în pragul unui măcel ecologic!

Imaginile pe care le veţi urmări sunt realmente şocante! Vă avertizăm că pot crea un puternic impact emoţional!


Vezi aici înregistrarea integrală a emisiunii Sinteza Zilei.×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Gaze de sist
Parteneri
A crescut vârsta de pensionare. Zeci de mii de români sunt afectaţi
x close