Antena 3 CNN Actualitate Media Un "pumn" în gura presei. Şerban Nicolae: Ziariştii nu fac anchete penale

Un "pumn" în gura presei. Şerban Nicolae: Ziariştii nu fac anchete penale

M.Z.
3 minute de citit Publicat la 19:20 30 Sep 2014 Modificat la 19:20 30 Sep 2014
serban.jpg
Foto: Agerpres
Senatorul PSD Şerban Nicolae susţine că, prin propunerea sa legislativă care incriminează dezvăluirea de informaţii din dosarele penale, ziariştii nu riscă sancţiuni dacă publică astfel de dezvăluiri, ci doar cei care au transmis respectivele informaţii către presă.
 
Autorul amendamentului, senatorul Şerban Nicolae, susţine că independenţa presei nu va fi afectată de modificările aduse Codului Penal.

Parlamentarul spune că în acest caz nu sunt vizaţi ziariştii, ci persoanele implicate în anchetele penale.


Întrebat dacă jurnalistul care publică informaţii dintr-un dosar penal este pasibil de sancţiunile prevăzute de propunerea legislativă al cărei iniţiator este şi care a trecut tacit de Senat, Şerban Nicolae a răspuns: "Nu, nici vorbă, pentru că jurnalistul care publică stenograme dintr-un dosar penal sau orice alte informaţii dintr-un dosar penal nu este cel care divulgă. Cel care divulgă este cel care a transmis infomaţia către jurnalist". 
 
"Legea prevede foarte exact. Este vorba despre dezvăluire, iar jurnalistul nu dezvăluie, pentru că nu anchetează penal, jurnalistul nu face anchete penale, ci autorităţile statului. Din punctul meu de vedere, jurnalistul nu are nicio legătură cu dezvăluirea de date dintr-un dosar penal, pentru că divulgarea despre care vorbesc eu se produce până la jurnalist, sau până la orice altă persoană, pentru că aici nu este vorba despre presă", a mai declarat Nicolae. 
 
Potrivit acestuia, "orice persoană care dezvăluie informaţii dintr-un dosar penal trebuie sancţionată, iar aici nu este vorba despre ziarist, pentru că ziaristul nu intră în posesia informaţiilor în cadrul atribuţiilor de serviciu". "Trebuie sancţionat oricine compromite interesele justiţiei, iar ziaristul nu compromite interesele justiţiei dezvăluind", a precizat Şerban Nicolae. 
 
Şerban Nicolae a ţinut să dea exemplul publicării în presă a stenogramelor în cazul Cătălin Voicu. "Publicarea acelor stenograme este condamnabilă la nivelul celor care, din cadrul organelor de anchetă, aveau obligaţia să păstreze caracterul nepublic ale acelor stenograme, a adăugat senatorul social-democrat. 

Amendamentul care i-ar putea trimite după gratii pe jurnaliştii care fac dezvăluiri din dosarele penale a trecut de Senat prin adoptare tacită. 
 
Senatorul care a iniţiat modificarea susţine că nu jurnaliştii ar fi ţinta, ci persoanele care lucrează la dosarele penale şi nu erau vizate de actualele reglementări. Şi totuşi, dacă legea va trece şi de Camera Deputaţilor, şi jurnaliştii riscă să ajungă după gratii dacă mai vorbesc despre dosarele penale. 

Iniţiativa senatorului PSD Şerban Nicolae de modificare a Codului Penal, prin care dezvăluirea de informaţii care potrivit legii nu au caracter public dintr-o cauză aflată în curs de cercetare se pedepseşte cu închisoarea, a trecut, marţi, tacit de Senat.
 Propunerea va merge la Camera Deputaţilor, care este forul decizional.

Propunerea legislativă a senatorului Şerban Nicolae modifică Legea nr. 266/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reformulării dispoziţiilor articolelor 276 şi 277, prin care se incriminează presiunile asupra justiţiei şi respectiv compromiterea intereselor justiţiei.
 
Potrivit propunerii legislative, articolul 276 din Codul penal se modifică, astfel că declaraţia publică cu caracter nereal, făcută cu intenţie, la adresa unui judecător, al unui complet de judecată sau unui organ de urmărire penală, făcută cu scop de intimidare a acestora, de oricare dintre părţi, direct sau prin reprezentanţi autorizaţi, în legătură cu instrumentarea unei proceduri judiciare aflată în curs de desfăşurare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.
 
În plus, articolul 277 se modifică, astfel că divulgarea, fără drept, de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se obţină sau să se administreze o probă, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea, în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
 
De asemenea, dezvăluirea fără drept de mijloace de probă sau înscrisuri oficiale într-o cauză penală, înainte de a dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea, în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la doi ani sau cu amendă.
 
Dezvăluirea de informaţii care potrivit legii nu au caracter public, dintr-o cauză aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 3 ani.
 
Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală pedeapsa este de închisoare de la 2 la 5 ani. Nu constituie infracţiune, potrivit propunerii legislative, fapta prin care sunt divulgate ori dezvăluite acte sau activităţi ilegale comise de instanţă sau de organul de urmărire penale, în cursul cercetării unei cauze.

×
x close