Antena 3 CNN Actualitate Medici şi asistente surprinşi încălcând grav regulile. AŞA ajung bolnavii să contacteze infecţii fatale

Medici şi asistente surprinşi încălcând grav regulile. AŞA ajung bolnavii să contacteze infecţii fatale

Medici şi asistente surprinşi încălcând grav regulile. AŞA ajung bolnavii să contacteze infecţii fatale
Sursa foto: foto: captura TVR
09 Dec 2015   •   11:26

Cum ajung bolnavii să intre în spital cu o boală şi să iasă cu alta? Cum s-a întâmplat ca răniţii din Colectiv să fie ucişi de infecţii nosocomiale? Cel mai simplu răspuns e că totul este posibil din cauza nerespectării protocoalelor din spitale. În primul rând, de medicii şi asistentele din spitale. Iar apoi şi de vizitatori, de rudele celor internaţi.

Un reportaj realizat de TVR a surprins în doar câteva ore ceea ce pare a fi o practică şi nu o excepţie. Cadre medicale care ies din unitate în halate dezinfectate fără să se gândească la microbii cu care se întorc în saloane.

La Spitalul de Urgenţă "Floreasca" reporterul TVR a întâlnit medici şi asistente care încalcă normele elementare de igienă. La orele prânzului, ieşiseră la magazinele din colţ. În halatele şi papucii în care stau şi când consultă sau pansează bolnavii.

Spitalul Colentina, aceeaşi situaţie. Medicii ies din unitate, în halate, să-şi cumpere apă sau un covrig. Pentru că s-a simţit cu musca pe căciulă, când a văzut echipa Ştirilor TVR, doamna doctor a încercat să se ascundă printre gherete. Pentru că n-a izbutit în jocul "de-a şoarecele cu pisica", a rupt-o la fugă.

Alt spital, situaţie identică. Un medic iese din curtea spitalului "Sf. Pantelimon", deşi pare pregătit să între în sala de operaţie. Cu bonetă pe cap şi în halat, medicul se pierde repede printre blocuri, la vederea camerei. La fel fac şi pacienţii şi rudele lor, care se plimbă prin saloane cu hainele de stradă. Şi invers, pe stradă, cu hainele de spital.

Sancţiunile sunt clare în regulamentele de ordine interioară, dar pentru a se aplica ar trebui făcută anchetă la fiecare caz în parte. Tot personalul medical cunoaşte regulile de igienă şi semnează să le respecte, precizează TVR.

×
Subiecte în articol: spitale
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close