Antena 3 CNN Actualitate Medicii români aleg să lucreze în Franţa

Medicii români aleg să lucreze în Franţa

Medicii români aleg să lucreze în Franţa
27 Mai 2007   •   17:19

Numai în ultima lună, în spitalele din Paris s-au angajat 20 de medici români. Salariile sunt mult mai mari decât cele din România, în unele cazuri leafa este chiar de 20 de ori mai mare. Numai că, autorităţile franceze atrag atenţia că multe din anunţurile care apar în presa de la Bucureşti sunt înşelătoare. Nu vorbesc şi despre impozitele cerute de statul francez, care practic înjumătăţesc veniturile. Potrivit normelor europene, un medic din Uniune poate avea cabinete în cinci ţări din comunitate.

Doctorii români nu s-au înghesuit să-şi deschidă cabinete în străinătate, dar par din ce în ce mai dornici să lucreze în Uniunea Europeană. Peste 600 de doctori români lucrează deja în spitalele din Hexagon. Pentru că numărul celor care vor să profeseze acolo este în creştere, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti l-a invitat în România pe secretarul general al Ordinului Medicilor de la Paris. Asta după ce în mai toate ziarele centrale au apărut anunţuri cu oferte de angajare în Franţa.

În Franţa, cel mai bine câştigă radiologii. Aproximativ 8.000 de euro pe lună, după plata impozitelor. Bine câştigă şi anesteziştii şi chirurgii. Într-unul dintre cele mai mari spitale din Paris, Georges Pompidou, e deja formată o echipă întreagă de anestezişti români. Cel mai prost plătiţi sunt dermatologii, pediatrii şi psihiatrii. În jur de 2.500 de euro lunar, cu taxele plătite. Taxele şi impozitele plătite de medici în Franţa variază între 35-65% din venit. Mai mult, pentru ca un cabinet medical să supravieţuiască trebuie să aibă activitate constantă.

Atunci când un medic divorţează, de cele mai multe ori pierde cabinetul, exemplifică reprezentanţii Ordinului Medicilor din Paris. Dar, nimic din toate acestea nu-i descurajează pe medicii români, care văd Franţa o destinaţie perfectă.

Antena 3

×
Parteneri
Soţia bărbatului ucis de clanul Fabian vorbeşte pentru prima oară
x close