Medicii şi Ministerul Sănătăţii nu au ajuns la o înţelegere. Doctorii nu eliberează reţete

02 Apr 2010   •   16:01
Medicii şi Ministerul Sănătăţii nu au ajuns la o înţelegere. Doctorii nu eliberează reţete medici
Medicii de familie rămân pe poziţii. Ei nu vor elibera nici în perioada următoare reţete compensate şi gratuite. Negocierile de vineri cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au încheiat fără rezultate concrete. O nouă întâlnire va avea loc marţi, la ora 10, când la discuţii vor participa şi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Medicii de familie nu mai prescriu reţete compensate şi gratuite de joi, 1 aprilie. Nu este o păcăleală. Medicii susţin că nu au contractul-cadru de acordare a asistenţei medicale, iar normele de aplicare "au fost aprobate pe şest". Anunţul a fost făcut de liderii organizaţiilor reprezentative ale medicilor de familie, citaţi de Mediafax.

Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti - Ilfov, a precizat, pentru Mediafax, că normele la contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru 2010 "au fost aprobate pe şest", fără consultarea medicilor de familie, iar prevederile din respectivul act "vor reduce cu aproape 40% bugetul medicinii primare".

Din 1 aprilie nu există un contract-cadru, susţine Doina Mihăilă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie. Mihăilă a mai spus că medicii de familie nu vor semna niciun document "în alb aşa cum s-a încercat de fiecare dată".

"Începând de joi nu vom mai prescrie reţete compensate şi gratuite. Vom consulta bolnavii, dar vom prescrie numai reţete simple pe care bolnavii trebuie să şi le cumpere", a declarat Doina Mihăilă.

În plus, medicii de familie nu vor mai da pacienţilor bilete de trimitere către medicii specialişti şi nici concedii medicale.

Situaţia contractului-cadru pe 2010 va fi discutată în cadrul unei conferinţe de presă organizată joi la 13.00 de medicii de familie.

Însă, secretarul de stat Cristian Irimie susţine că actul normativ, respectiv contractul-cadru pe 2010, a fost aprobat miercuri, în şedinţa de Guvern.

Antena3.ro

Parteneri
x close