Antena 3 CNN Actualitate Preşedintele Iohannis, apel de ultimă oră în criza COVID

Preşedintele Iohannis, apel de ultimă oră în criza COVID

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, sâmbătă, de Ziua oraşelor, în care face un apel în criza COVID la respectarea măsurilor recomandate de medici şi salută mobilizarea societăţii civile.

Preşedintele Iohannis, apel de ultimă oră în criza COVID
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    31 Oct 2020   •   12:15

"Ziua Mondială a Orașelor, pe care o sărbătorim astăzi, este un bun prilej pentru a conștientiza cât de mult este legat locul în care trăim de bunăstarea și calitatea vieții fiecăruia dintre noi. Aceasta cu atât mai mult cu cât mai bine de jumătate din populația României trăiește în mediul urban.

În această perioadă dificilă pe care o traversăm, stoparea pandemiei de COVID-19 depinde și de modul de răspuns al orașelor și al marilor comunități la necesitatea respectării măsurilor de protecție pentru limitarea răspândirii coronavirusului și protejarea celor dragi. 

Salut mobilizarea puternică pe care am văzut-o în aceste luni din partea societății civile, a asociațiilor comunitare, a cetățenilor pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile ori a cadrelor medicale din comunitatea lor urbană.

Măsurile de igienă personală, distanțarea și masca rămân esențiale în a limita răspândirea COVID-19 în comunitatea noastră și a-i proteja astfel pe cei dragi și vulnerabili în fața bolii.

De asemenea, pandemia de COVID-19 a evidențiat faptul că orașele noastre au nevoie să se dezvolte pe baze sustenabile, astfel încât trebuie să regândim prioritățile referitoare la dezvoltarea urbană. 

Printre altele, pandemia ne-a arătat cât de importante sunt spațiile verzi pentru recreere si socializare și cum un trafic mai redus duce la o calitate superioară a aerului în zona urbană și la mai puține îmbolnăviri respiratorii.

Orașele României joacă un rol esențial în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, pe care ni le-am asumat ca membri ONU, și a obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, conform Acordului de la Paris. Măsurile pentru sănătatea planetei sunt, înainte de toate, măsuri pe care le luăm pentru sănătatea și calitatea vieții noastre și pentru binele generațiilor următoare. 

Autoritățile care se ocupă de managementul orașelor trebuie să implice comunitățile strategic și sistematic în planificarea urbană, în implementarea și monitorizarea de politici publice, pentru a modela împreună orașele viitorului.

În următorii ani, dezvoltarea sustenabilă a orașelor României poate fi posibilă doar printr-un parteneriat solid între autorități și cetățeni. 

Autorităților le revine, printre altele, responsabilitatea de a implementa fără ezitare și amânări o legislație care protejează calitatea aerului și a apei, de a sprijini colectarea selectivă și facilita reutilizarea materialelor, de a amenaja noi spații verzi și de recreere ușor accesibile, de a dezvolta soluții de termoficare sustenabile și mobilitate urbană cu o amprentă mică de dioxid de carbon, care rezolvă și problema congestiei din trafic.

Trebuie însă subliniat că, indiferent cât de bune ar fi măsurile adoptate de administrație, calitatea vieții în orașe depinde în primul rând de comportamentul fiecăruia dintre noi, cetățenii, și de alegerile pe care le facem zilnic. Predarea selectivă a plasticului și hârtiei, reutilizarea sacoșelor de cumpărături, folosirea pe scară largă a bicicletei pentru deplasări urbane pot părea lucruri minore, dar care au potențialul de a schimba la față radical orașele României în următorii ani. 

Doar împreună și printr-o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător, putem, autorități și cetățeni, să dezvoltăm orașe și comunități curate, puțin poluate și prietenoase cu sănătatea noastră, a tuturor", a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close