Antena 3 CNN Actualitate Nicolae Ciucă, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române: "Unirea aduce siguranță"

Nicolae Ciucă, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române: "Unirea aduce siguranță"

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, în care vorbeşte despre semnificaţia acestei zile.

Nicolae Ciucă, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române: "Unirea aduce siguranță"
Nicolae Ciucă, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române: "Unirea aduce siguranță"
de Alexandra Cojoianu    |    24 Ian 2023   •   09:54

Nicolae Ciucă susţine că a admirat "întotdeauna unitatea artizanilor Unirii Principatelor Române din 1859 și eforturile care au continuat până la înfăptuirea Marii Uniri din 1918".

„Unirea Moldovei cu Țara Românească sub același domnitor, Alexandru Ioan Cuza, este un exemplu autentic de unitate a voinței românilor, care a deschis calea emancipării și modernizării statului. Au urmat ani de reforme importante în toate domeniile și investiții ce au consolidat apropierea culturală, politică și economică a celor două principate române. Rădăcinile  României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române, act vizionar realizat prin unitatea de voință în jurul valorilor și obiectivelor comune. Am admirat întotdeauna unitatea artizanilor Unirii Principatelor Române din 1859 și eforturile care au continuat până la înfăptuirea Marii Uniri din 1918, visul de veacuri al tuturor românilor", scrie în mesajul de pe pagina oficială a guvernului României.

Totodată, Ciucă aminteşte că "responsabilitatea clasei politice și a instituțiilor statului este să onoreze ”actul energic al întregii naţiuni române”, așa cum Mihail Kogălniceanu descria Unirea Principatelor Unite, și să urmeze exemplul reformelor majore care au stat la baza evoluției către România de astăzi".

La fel ca acum 164 de ani, dorința de emancipare națională și aspirațiile legitime ale românilor trebuie să rămână repere ale acțiunii statului. Lecția istorică rămasă  peste timp este că prin voință, unitate, curaj și susținerea cetățenilor noștri putem reuși cele mai ambițioase obiective. Aderarea României la NATO, obținerea statutului de membru al Uniunii Europene sunt exemple grăitoare. România este astăzi în fața unei etape importante pentru viitor. Miza noastră comună este strâns legată de dezvoltarea în ritm accelerat și consolidarea locului în rândul statelor dezvoltate ale Europei și  întregii lumi, iar acest proces trebuie să meargă mână în mână cu reducerea decalajelor din societate, care, în mod concret înseamnă capacitatea de a oferi o viață mai bună fiecărui român,  condiții  și oportunități similare la sate, orașe și în toate comunitățile. În România europeană toți cetățenii trebuie să aibă  șanse  egale, să se simtă  în  siguranță  și  să aibă speranța unui viitor mai bun și mai prosper, vegheat de valorile și libertățile democratice.

Citeşte şi: "Trenul Unirii" a plecat din Bucureşti şi este aşteptat la Iaşi: "Este trenul care ne uneşte pe noi toţi românii"

Bucuria care ne însuflețește prinși în Hora Unirii la evenimentele dedicate acestei zile și cu multe alte ocazii, dar și coagularea socială pe care o regăsim în momentele dificile îmi dau încredere că românii și-au păstrat spiritul unitar, prețuiesc valorile trecutului și merg împreună spre viitor. Astfel de etape din istoria noastră le păstrăm vii în memoria societății. Se cuvine să le transmitem generațiilor tinere și să le amintim că societatea îi recunoaște și îi urmează pe cei ce deschid noi drumuri prin idealuri nobile. Energia, implicarea și susținerea societății sunt vitale pentru atingerea obiectivelor indispensabile de dezvoltare, răspunsul adecvat la provocările de securitate actuale și valorificarea oportunităților deschise prin sursele de finanțare pe care România le are în acest moment", a adăugat premierul.

Ciucă: "Unirea aduce siguranță"

"Istoria ne dovedește că unirea aduce siguranță, conferă protecție și speranță pentru un viitor bun! Exemplul de viziune, solidaritate, curaj și mobilizare al generației care a realizat Unirea Principatelor ne însoțește, azi, pe drumul pe care dorim să îl urmeze România. Hai să dăm mână cu mână, pentru prezentul și viitorul nostru european!", a scris Nicolae Ciucă.

De asemenea, la sfârşitul mesajului, politicianul le-a transmis românilor şi o urare.

"La Mulți Ani, români! La Mulți Ani, România!", a încheiat Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă participă la manifestările organizate la Iaşi

Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, participă, marţi, la manifestările organizate la Iaşi şi Focşani cu prilejul Zilei Principatelor Române.

Şeful Executivului va susţine alocuţiuni la cele două evenimente organizate în Piaţa Unirii din Iaşi şi în Piaţa Unirii din Focşani.

Înainte de a participa la aceste manifestări, premierul Nicolae Ciucă va vizita proiectul de extindere a Aeroportului Internaţional Iaşi.

×
Subiecte în articol: Ziua Unirii Principatelor Române
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Alertă naţională. Codul roşu de caniculă se extinde
x close