Antena 3 CNN Actualitate Mesajul ambasadorului Germaniei la Bucureşti: "Se spune că fiecare criză aduce o şansă”

Mesajul ambasadorului Germaniei la Bucureşti: "Se spune că fiecare criză aduce o şansă”

Mesajul ambasadorului Germaniei la Bucureşti: "Se spune că fiecare criză aduce o şansă”
Sursa foto: Foto: AmbasadaGermanieiBucurești/Facebook
16 Feb 2017   •   22:11

Nevoia existenţei unor criterii comune la nivel european în discuţia despre regimurile totalitare, dar şi a existenţei unei dimensiuni europene a asumării responsabilităţii faţă de trecut a fost subliniată de către ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, în cadrul dezbaterii "Cum ne raportăm la trecut? Cultura memoriei în Europa secolului 21", ce a avut loc, joi, la Biblioteca Naţională, în spaţiul ce găzduieşte expoziţia foto-documentară "Comunismul în România", scrie Agerpres.

"Trebuie să existe o dimensiune europeană a asumării" responsabilităţii faţă de un trecut totalitar, a punctat diplomatul german, care a menţionat că această asumare e mai degrabă naţională, nu europeană. 

"În Germania s-au asumat crimele fascismului, în alte ţări crimele comunismului, dar acest lucru s-a făcut separat. Este nevoie de nişte criterii comune în discuţia despre regimuri totalitare violente", a arătat ambasadorul Meier-Klodt. 

Potrivit acestuia, în prezent "avem de a face cu o provocare", iar partenerii europeni au luat în discuţie acest lucru: "Trăim o perioadă foarte interesantă şi foarte dificilă şi e important să fim atenţi să nu ne abatem de la acest curs" al democraţiei. 

Referindu-se la ţara noastră, diplomatul german a subliniat că este important ca mesajul României să se audă în Europa. "Se spune că fiecare criză aduce o şansă. Se spune că cetăţenii îşi dau seama care e miza atât în Germania, în Europa, dar şi aici, în România. Poate că imaginile din Piaţa Victoriei vor rămâne ca un simbol", a afirmat acesta. 

"Am ajuns la Bucureşti acum o lună, a fost un timp foarte interesant", a spus ambasadorul, în limba română. În acelaşi timp, el a amintit că România trebuie să se pregătească pentru că în 2019 va deţine preşedinţia Consiliului UE şi va gestiona problemele comune ale blocului european, în care poate acţiona ca un mediator. 

"Pentru România, acum, e cea mai bună şansă de a câştiga din punct de vedere al poziţiei sale", a accentuat ambasadorul Germaniei, care a avut şi "un sfat" pentru clasa politică autohtonă: "Politicienii să se gândească la aceste şanse şi să nu le irosească". 

La rândul său, Martin Sieg, directorul filialei din România a Fundaţiei Konrad Adenauer, a accentuat asupra faptului că trebuie să existe un front antitotalitar general în Europa. 

"Există în continuare tentaţia totalitarismului şi trebuie să rezistăm acestei tentaţii. (...) Trebuie să arătăm ce a însemnat în trecut. Totalitarismul în politică duce la crime", a spus acesta. 

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close