Antena 3 CNN Actualitate Mihnea Costoiu: Nu am gândit politic schimbarea lui Ştefan Marincea de la IGR

Mihnea Costoiu: Nu am gândit politic schimbarea lui Ştefan Marincea de la IGR

Mihnea Costoiu: Nu am gândit politic schimbarea lui Ştefan Marincea de la IGR
de M.T.    |    18 Oct 2013   •   23:16

Demiterea lui Ştefan Marincea de la şefia Institutului Geologic Român nu este motivată politic, a declarat Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare Ştiinţifică, în cadrul emisiunii "Subiectiv/" title="subiectiv">Subiectiv" de la Antena 3.

„N-am gândit politic această schimbare. Noi, ca minister, nu am fost implicaţi nicio clipă în proiectul Roşia Montană. Eu personal n-am fost implicat absolut deloc. Dacă voiam să-l opresc într-un fel sau altul pe domnul Marincea o făceam înainte de a se duce şi susţine poziţia pe care a avut-o”, a afirmat Costoiu.

„Îmi asum decizia demiterii domnului Marincea personal şi nu vreau să fie nicio interpretare, eu sunt autorul acestui lucru şi nu vreau să fug de această responsabilitate”, a subliniat ministrul delegat.

„În momentul declanşării sperieturii generale vizavi de cutremurele de la Galaţi, cei de la Institutul pentru Fizica Pământului mi-au solicitat experţi din diferite zone. Atunci am constituit un consiliu ştiinţific, o comisie în care să intre foarte mulţi specialişti, inclusiv geologi. La vremea respectivă, domnul Marincea mi-a transmis că nu are timp să trimită şi oamenii sunt ocupaţi cu alte lucruri. Am insistat şi am obţinut trimiterea specialiştilor acolo”, a dezvăluit Mihnea Costoiu.

„Am spus că raportul final se va prezenta sub formă agregată, pentru ca cei de la Fizica Pământului să aibă toate informaţiile. Domnul Marincea a ieşit înainte de termen cu un raport pe care eu îl comandasem în calitate de ministru şi îl prezintă la un post de televiziune cu imagini dezastruoase, susţinând că satul Izvoarele se va scufunda şi că vina aparţine exploatărilor petroliere”, a continuat invitatul lui Răzvan Dumitrescu.

„Am întrebat de ce am ieşit şi am spus altceva decât am convenit cu toţii, iar domnul Marincea a spus că nu este nimic adevărat, că ziariştii sunt proşti, că nu înţeleg nimic din ceea ce le spunem noi”, a spus Costoiu.

„În al doilea rând, în această perioadă a venit şi răspunsul oficial al oficiului specializat care oferă certificare pentru accesul la documente clasificate şi care spune clar că domnul Marincea nu poate beneficia de un asemenea acces. IGR este o unitate care gestionează informaţii clasificate în conformitate cu legea”, a conchis ministrul.

×
Parteneri
Surse: PSD l-ar susţine pe Piedone la Primăria Capitalei
x close