Antena 3 CNN Actualitate Milioane de credincioşi sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi (VIDEO)

Milioane de credincioşi sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi (VIDEO)

Milioane de credincioşi sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi (VIDEO)
07 Ian 2010   •   10:11

Pentru unii, sărbătorile de iarnă sunt la final. Pentru alţii, ele abia încep. Aproximativ un milion de români sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi. Lor li s-au alăturat turiştii ruşi, ucraineni, sârbi şi basarabeni, care au preferat să-şi petreacă sărbătorile de iarnă în România.

În Poiana Braşov, petrecerile au ţinut până-n zori. Turiştii moldoveni şi ruşi veniţi aici au petrecut Crăciunul cu muzică bună, mâncare din belşug şi multă vodcă sau ţuică.

Un singur lucru le lipseşte însă turiştilor din Poiana Braşov: zăpada. Acest lucru îi afectează cel mai mult pe patronii restaurantelor.

Şi hotelurile de la Sovata au fost pline cu turişti ruşi şi moldoveni care petrec în aceste zile Crăciunul pe rit vechi.

Bucătarii i-au intâmpinat cu mâncăruri alese, iar masa lor de Crăciun a fost una bogată.

Majoritatea turiştilor îşi vor petrece şi Revelionul la Sovata.

Chiar şi pe rit vechi, sărbătoarea nu are farmec fără Moş Crăciun. După ce a împărţit cadouri moldovenilor ajunşi la Slănic Moldova, Moşul a ţinut să le arate şi cum se dansează.



Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit şi în alte ţări

Georgienii au sărbătorit ajunul Crăciunului la Biserică. În Serbia, preşedintele Boris Tadici a vizitat o mănăstire medievală din Kosovo. Iar în Rusia, Patriarhul Kirill al Moscovei a oficiat o slujbă la Catedrala Învierii lui Hristos din Sankt Petersburg. Preşedintele Medvedev şi premierul Vladimir Putin nu au lipsit de la liturghia de Crăciun.

În Georgia, una din cele mai vechi ţări ortodoxe din lume, bisericile au fost pline de credincioşii care se pregăteau să întâmpine Naşterea Mântuitorului.

În Serbia, preşedintele Boris Tadici a petrecut marea sărbătoare la o mânăstire ortodoxă din Kosovo. El a subliniat că a ales această locaţie pentru a le transmite un mesaj de pace localnicilor albanezi.

La catedrala Sfântul Sava din Belgrad şi în celelalte biserici sârbeşti, liturghia de Crăciun a fost urmată de arderea unui stejar, potrivit unei vechi tradiţii locale.

Patriarhul Kirill al Moscovei a oficiat slujba la catedrala Învierii Mântuitorului. La liturghie a fost prezent şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev.

Premierul Vladimir Putin a preferat să se deplaseze în vechiul oraş Kostroma, unde a asistat la liturghie în catedrala dedicată sfinţilor Alexandru şi Antonie. În ajunul Crăciunului pe stil vechi, Putin s-a întâlnit cu patriarhul Kirill căruia i-a promis că statul va restitui Bisericii numeroase lăcaşuri de cult confiscate de sovietici, după ce le va renova.

Antena 3



×
Subiecte în articol: Crăciun
Parteneri
Accident grav la Costești. Un preot a murit pe loc
x close