Antena 3 CNN Actualitate Decizie fără precendent: Mai mulți militari, arme și tehnică militară la Marea Neagră, în România

Decizie fără precendent: Mai mulți militari, arme și tehnică militară la Marea Neagră, în România

Rusia a bombardat din nou cu rachete orașul Odessa și a scos din uz aeroportul local. Una dintre piste nu mai poate fi folosită. Pe de altă parte România este și ea în alertă iar autoritățile sunt nevoite să ia decizii fără precedent.

Decizie fără precendent: Mai mulți militari, arme și tehnică militară la Marea Neagră, în România
Sursa foto: Getty Images/ Melissa Sue Gerrits
de Laura Dinu    |    01 Mai 2022   •   10:15

Aeroportul din Odessa a fost atacat cu rachete iar pista a fost avariată, în timp ce responsabilii militari ucraineni spun că nu mai poate fi utilizată. 

Între timp armata rusă se regrupează fiind nevoită să își organizeze forțele în nord-estul Ucrainei după eșecurile suferite în fața forțelor ucrainene. 

”Inamicul a lansat atacuri aeriene, cu rachete și artilerie asupra infrastructurii civile și militare din adâncimea teritoriului ucrainean, precum și asupra pozițiilor trupelor noastre situate de-a lungul liniei de confruntare și în zonele de frontieră. Regruparea și întărirea trupelor de ocupație continuă”, spun reprezentanții armatei ucrainene.  

Ucrainenii au distrus mai multe de 30 de echipamente rusești

Garda Națională ucraineană a distrus mai mult de 30 de echipamente rusești lângă orașul Izium, regiunea Harkov, au anunțat responsabilii militari de la Kiev. 

Între timp însă atacurile artileriei și aviației Ruse continuă să distrugă obiective militare și civile.  

”Rachetele de înaltă precizie ale forțelor aerospațiale ruse au lovit cinci echipamente militare ucrainene.  Printre acestea se numără patru depozite de muniție și combustibil lângă Berezovoe, Vozdvijenka, Pokrovskoe și Barvenkovo,  precum și o zonă de concentrare a forțelor și echipamentelor militare ale naționaliștilor”, spune Igor Konașenkov,  purtător de cuvânt al Ministerului Rus al Apărării. 

Rușii au făcut ravagii în Ucraina

Responsabilii militari de la Moscova au anunțat că două obuze au lovit o rafinărie de petrol dintr-o regiune de la  granița cu Ucraina.  Iar unitățile de apărare antiaeriană au respins un avion de război ucrainean care încerca să intre în spațiul aerian rus. Locuitorii satului ucrainean Demidov  au luat decizia de a deschide stăvilarul unui baraj pentru a inunda localitatea și zona înconjurătoare, în speranța că astfel vor bloca avansul armatei ruse.  

”Ei nu au mai trecut pe aici, înseamnă că a meritat”, spune o localnică.  

Potrivit Ministerului Apărării de la Kiev trupele ucrainene au respins cel puțin 14 atacuri ale armatei ruse lansate din provinciile separatiste Donetsk și Luhansk.  

România, în alertă 

Decizie fără precedent a președintelui Klaus Iohannis prin care vor fi repoziționați mai mulți militari, arme și tehnică militară la Marea Neagră. 

” Nu cred că, în afara faptului că România a repoziționat trupe la graniță în România, ar avea ce să facă.  Oricum acțiunile noastre militare sunt coordonate sub comandamentul NATO și nu putem lua inițiative mai ales că nu avem suficientă forță pentru a interveni, cumva, în orice mod în Ucraina.  Deci deocamdată singura opțiune este să așteptăm, să urmărim cu atenție situația, evoluția situației politico-militare, să așteptăm și să fim pregătiți pentru orice eventualitate, dar o acțiune ofensivă nu este recomandabilă pentru România”, a declarat Marian Zidaru, analist militar, la Antena 3. 

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close