Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Finanţelor a pus ochii pe soţii sau fraţii care au firme în România. Impozitele pe care le vor plăti românii antreprenori care dezvoltă afaceri în familie

Ministrul Finanţelor a pus ochii pe soţii sau fraţii care au firme în România. Impozitele pe care le vor plăti românii antreprenori care dezvoltă afaceri în familie

ANAF pregătește controale la soții sau fraţii care au firme împreună în România. Ideea, care ar aduce mai mulţi bani la buget, aparține ministrului Finanţelor, Marcel Boloş.

de Gina Vacariu    |    27 Mar 2024   •   18:07

Este ideea ministrului de Finanțe, Marcel Boloş, care a modificat Codul Fiscal la finalul anului trecut, iar această prevedere ar urma să intre în vigoare din 15 aprilie.

Concret, ministrul de Finanțe a avut ideea să nu existe două firme, două micro-întreprinderi într-o familie care să plătească impozite mai mici de 1% sau 3% pe cifra de afaceri, ci în aceeași familie să fie o singură micro-întreprindere și automat cealaltă firmă să treacă pe impozit pe profit de 16% pentru a lua mai mulți bani la stat.

Mai mult, ANAF va face și controale în acest sens. De exemplu dacă doi soţi au o firmă de contabilitate şi o firmă de făcut prăjituri și soțul asigură contabilitatea pentru firma soției de prăjituri atunci una din aceste firme va plăti impozit de 1 sau 3% pe cifra de afaceri, impozit pentru micro întreprinderi, în timp ce cealaltă companie, indiferent de cât are cifra de afaceri, va trece pe impozit pe profit de 16 %.

Dacă ne referim la frate și soră, care pot să aibă, de exemplu, nume diferite atunci cele două micro întreprinderi nu pot să fie în aceeași familie, iar una va trebui să plătească impozit pe profit. 

Va fi destul de complicat pentru inspectorii ANAF, pentru că în  primele două luni ale anului, deficitul bugetar este de aproape 30 de miliarde de lei. O sumă colosală care lipsește de la bugetul de stat și practic statul se împrumută pentru pensii, salarii și prin această măsură crede ministrul Finanţelor că va aduce mai mulți bani.

Însă s-ar putea să primească exact contrariul, pentru că dacă o firmă, de exemplu, va trece pe impozit pe profit de 16% într-o familie s-ar putea să declare un profit mai mic, tocmai pentru a plăti tot mai puțin.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close