Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Mediului: „Am putea vedea în Praid evenimente de tip domino, cauzate de surpări parţiale la mina veche”

Ministrul Mediului: „Am putea vedea în Praid evenimente de tip domino, cauzate de surpări parţiale la mina veche”

R.M.
2 minute de citit Publicat la 18:11 09 Iun 2025 Modificat la 18:13 09 Iun 2025
inundații Praid
Ministrul Mediului a mai adăugat că „salinitatea apei în aval ar creşte brusc, dar ar fi o creştere temporară” / Foto: Facebook/Nicușor Dan

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a transmis, luni, pe pagina de Facebook, că specialiștii care urmăresc situația de la Salina Praid spun că, în cel mai rău scenariu, ar putea avea loc „surpări parțiale în mina veche, declanșând un efect de tip domino, însă acestea nu ar afecta considerabil zona”. El a mai adăugat că „salinitatea apei în aval ar creşte brusc, dar ar fi o creştere temporară”.

„Am putea vedea în Praid evenimente de tip domino, cauzate de surpări parţiale la mina veche, însă acestea nu ar afecta considerabil zona. Salinitatea apei în aval ar creşte brusc, dar ar fi o creştere temporară. 

Este cel mai negru scenariu pe care îl iau în calcul, până la acest moment, experţii naţionali şi internaţionali care şi-au unit forţele cu un singur scop: siguranţă maximă pentru locuitori şi riscuri cât mai scăzute pentru întregul ecosistem din Praid”, a arătat Mircea Fechet, luni, într-o postare pe Facebook.

Ministrul a mai adăugat că, potrivit specialiștilor care monitorizează situația, lucrurile evoluează bine și se respectă planul de intervenție stabilit în ședințele operative.

„Constructorul contractat de Salrom continuă lucrările de captare a apei pârâului Corund şi deviere a acestuia prin ţevi ancorate în versant. Evoluţia craterelor este monitorizată de specialişti cu ajutorul dronelor şi al tehnologiei LiDAR, pentru că vor să aibă un tablou clar, actualizat în permanenţă, din punctul de vedere al geomorfologiei minei. 

Între timp, experţii internaţionali lucrează cu specialiştii români, pun cap la cap măsurători şi modele digitale ale suprafeţei minei, analizează dinamica eroziunilor subterane ale formaţiunilor de sare şi vin cu propuneri de soluţii tehnice complementare pentru devierea pârâului Corund. Mai exact, vorbesc despre o tehnologie nouă de impermeabilizare a patului pârâului”, a mai subliniat ministrul Mediului.

Ministrul Mediului: „Colegii de la Apele Române au instalat două praguri succesive de liniştire în albia Corundului”

El a arătat că primele soluţii recomandate de experţi au fost deja puse în practică şi funcţionează.

„Colegii de la Apele Române au instalat două praguri succesive de liniştire în albia Corundului (la 195 m şi 75 m amonte de podul de acces).

 S-a redus viteza de curgere a apei, ceea ce înseamnă o anumită stabilizare în zona craterelor din plafonul minei, avem un echilibru temporar între afluxuri şi evacuări în sistemul subteran al minei. De asemenea, concentraţiile de cloruri s-au redus, iar conductivitatea înregistrează uşoare tendinţe de scădere. 

În continuare, ABA Mureş colectează zilnic probe de apă de pe cursurile Corund, Târnava Mică, Târnava Mare şi râul Mureş, care au fost afectate de poluarea cu cloruri, şi verifică periodic parametrii de calitate”, a explicat Fechet.

 

×
x close