Antena 3 CNN Actualitate Probleme pentru Mircea Badea la întoarcerea în România: "Am dreptul să mă întorc în țara mea"

Probleme pentru Mircea Badea la întoarcerea în România: "Am dreptul să mă întorc în țara mea"

Mircea Badea ar putea să aibă probleme la întoarcerea în România și asta potrivit noilor norme anti-COVID. Realizatorul emisiunii "În gura presei" a declarat, joi, la "Sinteza zilei", că dacă i se va cere să facă test la îmbarcarea în avionul care trebuie să-l aducă în țară va refuza.

Probleme pentru Mircea Badea la întoarcerea în România: "Am dreptul să mă întorc în țara mea"
de Gabriel Dano    |    04 Feb 2021   •   21:41

"Discuția este despre drepturile fundamentale ale omului, dreptul cetățeanului de a se întoarce în țara lui. Eu sunt cetățean român și este dreptul meu să mă întorc în țara României. Nu poate să-mi suspende cetățenia. Acum un an când stăteam toți pe burtă în casă țineți minte că evident nu s-au putut închide granițele pentru cetățeni pentru că ei puteau să se întoarcă în țara lor.

Ținem minte și faptul că România a fost singura țara de pe planetă care îți aresta cetățenii infectați, adică îi băga în spital cu forța, fie că aveau, fie că nu aveau nevoie. Pe cei care chiar nu aveau nevoie de spital îi băga în spital și îi îmbolnăvea și mai rău întrucât îi băga între cei care erau foarte bolnavi.

Asta s-a întâmplat în România unde, desigur, discuția despre drepturi și libertăți enervează pentru că noi suntem specialiști, noi suntem experți, suntem singurii de pe planetă. Eu nu vreau niciun test, eu sunt plecat din România și eu zic că eu am dreptul să mă întorc în România.

Că aș putea să fac test pe aeroport în România, că intru în carantină, aia da. Să-mi spui că nu pot să mă urc în avionul de România, eu fiind cetățean român, dacă nu am test? Pe bune? Hai să vedem. Eu nu-mi fac niciniun test. Și sunt și cu domnul Ciuvică. O să mergem probabil în Turcia, că acolo ne primește fără probleme și stăm în Turcia și facem emisiuni din Turcia. Dacă ne trimit specialiștii și experții din România în exil pe noi cetățenii români nu-i nicio problemă, mergem în exil", a spus Mircea Badea.

Raed Arafat, explicaţii de ultimă oră

Şeful DSU Raed Arafat a explicat la Sinteza Zilei că cetăţenii, de orice naţionalitate, care vin dintr-o zonă galbenă de pe glob au nevoie la intrarea în ţară de un test COVID negativ. Mai mult, aceştia vor intra şi în carantină, chiar dacă au testul făcut.

Întrebat ce se întâmplă cu cei care sunt în acest moment în vacanţe în ţările care au intrat de azi pe lista cu zona galbenă, Raed Arafat a explicat: "De mâine seară [vineri] intră decizia pe carantină. Decizia pe test, urmează să facem o clarificare, deci care vin mâine, poimâine, este chiar acum în dezbatere la comitet, nu trebuie să facă testul acum, dacă vin mâine. E clar că aici trebuie să facem clarificări".

"Testul nu trebuie făcut de cei care se întorc mâine, sau poimâine. Va fi o perioadă de aşteptare pentru test, dar nu pentru carantină, pentru că aici se merge pe procedura de până acum, fiecare ştia riscul. Dar pentru test, vom veni cu clarificări până terminaţi emisiunea", a explicat Raed Arafat în dialog cu Mihai Gâdea, la Sinteza Zilei.

Raed Arafat despre lista galbenă, carantină şi testul COVID

Mihai Gâdea l-a întrebat apoi pe Raed Arafat de ce este nevoie şi de test COVID negativ şi de carantină, pentru cei care se întorc din ţările aflate pe lista galbenă. O persoană care are un test negativ ar mai trebui să stea în carantină? - a întrebat Mihai Gâdea.

"Un test este foarte bun pentru momentul în care s-a făcut, nu garantează că după două zile nu eşti pozitiv, sau după trei. Testul se face, ne garantează o perioadă scurtă, probabilitatea să devii pozitiv este mai mică, dar perioada de incubaţie a bolii este de 14 zile. În perioada asta, tu dacă te întorci [din zone cu risc], e bine să păstrăm această situaţie cât merge şi campania de vaccinare, în mod paralel.

Şi atunci testul ne garantează când vii că nu eşti pozitiv. Apoi, intri în carantină cel puţin 8 zile până faci al doilea test. Dacă al doilea test este negativ, la 10 zile ieşi. Rămâne sistemul cu 8 zile şi 10 zile ieşirea. Testul de intrare în ţară că eşti negativ este foarte important. Prin asta evităm să importăm mai mult din tulpina care circulă în câteva ţări, cu impact mult mai serios", a explicat Raed Arafat.

Pe larg, AICI.

×
Subiecte în articol: Mircea Badea
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close