Antena 3 CNN Actualitate Mişcarea pe care o pregătesc maghiarii din România. "Trebuie să avem statut special"

Mişcarea pe care o pregătesc maghiarii din România. "Trebuie să avem statut special"

Mişcarea pe care o pregătesc maghiarii din România. "Trebuie să avem statut special"
de O.P.    |    04 Iul 2013   •   05:38

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, a anunţat, miercuri, că în 20 iulie vrea să organizeze proteste în peste o sută de localităţi din Transilvania faţă de proiectul de regionalizare şi pentru obţinerea autonomiei în zona locuită majoritar de maghiari.

Preşedintele PPMT, Toro T.Tibor, a declarat într-o conferinţă de presă la Miercurea Ciuc, că în 20 iulie, la ora 20:00, va organiza o serie de manifestări care se doresc a fi "o presiune" asupra Guvernului şi coaliţiei majoritare care "au planuri măreţe" de reorganizare administrativ-teritorială a României.

Toro a afirmat că în planurile actuale de regionalizare nu figurează o soluţie care să convină şi comunităţii maghiare şi a "atenţionat" Guvernul că "nu acceptă" soluţii care nu sunt agreate şi discutate în cadrul comunităţii maghiare, în special în zonele şi regiunile din Transilvania unde maghiarii trăiesc într-un număr semnificativ.

"În mod concret, există două regiuni care, după părerea noastră, ar trebui să fie în primul rând regiuni administrativ-teritoriale de-sine-stătătoare şi cu statut special. Una din aceste regiuni este, bineînţeles, Ţinutul Secuiesc, a doua este zona de Vest a ţării, numită de noi Partium, unde credem că ar fi corespunzător şi benefic, pentru pacea interetnică şi pentru normalizarea relaţiilor româno-maghiare, o regiune bilingvă cu statut special", a precizat Toro T.Tibor.

×
Parteneri
Cod portocaliu și galben de vijelii. 9 județe sunt vizate
x close