Antena 3 CNN Actualitate Năstase: Relaţiile cu Moldova au fost ?diplomaţia vinului?

Năstase: Relaţiile cu Moldova au fost ?diplomaţia vinului?

Năstase:  Relaţiile cu Moldova au fost ?diplomaţia vinului?
Sursa foto: Adrian Nastase
15 Apr 2009   •   04:53

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a declarat marţi că Traian Băsescu a venit cu soluţii neviabile în chestiunea Republica Moldova, că a folosit Parlamentul drept decor pentru un discurs în care regimul Voronin a fost exorcizat şi că ar fi fost mai utilă o consultare cu partidele.

Fostul premier susţine că soluţiile cu care s-a prezentat Băsescu în Parlament sunt neviabile şi că modalitatea de a vorbi despre regimul Voronin amintesc de temele interne de atac ale preşedintelui. "Eu zic să folosim formule pe care le putem găsi-anchetă europeană nu ştiu la ce s-a gândit Traian Băsescu, nu există un mecanism european care să facă o astfel de anchetă, există în schimb Curtea de la Strasbourg, pe care România o poate utiliza pentru a semnala unele încălcări ale drepturilor omului. Cred că este important nu atât să ne gândim la formule în care pare cumva că vom trimite DNA să-l aresteze pe Vladimir Voronin, ci să ne gândim la soluţii pe care putem să le găsim pentru a reconstrui, a repara ce trebuie reparat", a declarat Năstase. El a mai susţinut că şeful statului ar fi făcut mai bine dacă ar fi organizat consultări cu partidele. "În opinia mea, o consultare prealabilă, şi nu o formulă de solidaritate pasivă ân care unii asistă la o formulă de exorcizare a răului, ne poate ajuta. Sigur, Parlamentul a fost onorat de faptul că a fost acceptat ca decor pentru acest discurs. Eu aş fi considerat că era mai utilă o consultare cu partidele politice înainte de acest discurs", a mai opinat deputatul.

Adrian Năstase a susţinut că mandatul lui Traian Băsescu în materie de relaţii moldo-române a însemnat doar o "diplomaţie a vinului". "Trebuie să ţinem cont de faptul că în ultimii 4 ani jumate s-a încercat prin diplomaţia vinului şi prin schimb de sticle de vin între Cotroceni şi Cricova să se rezolve o problemă care avea nevoie de mai multe ingrediente şi de formule mai complexe", a adăugat fostul premier. Năstase a mai spus că Băsescu a greşit şi luni când a spus că în Moldova sunt patru milioane de români. "Ieri Băsescu a vorbit de cele 4 milioane de români. Sigur că cei de la Chişinău s-au urcat pe pereţi, pentru că dintr-o populaţie de 4 milioane jumătate, la proporţia din anii 90, populaţia de origine română era de două treimi, la o treime de populaţie rusofonă, evident că această cifră de patru milioane de români a enervat pe foarte mulţi", a mai arătat el. El a mai spus că din discursul preşedintelui Băsescu şi din strategia propusă lipseşte dimensiunea geo-politică. "Nu am auzit nimic despre Rusia. Nu cred că o analiză serioasă poate fi făcută în lipsa unei formule de evaluare geo-strategică", a declarat el.

Criticând lipsa de coerenţă a relaţiei cu Moldova, liderul PSD a spus că România dă senzaţia că tratează Chişinăul ca pe o bătrânică pe care vrea să o ajute să treacă strada. "Pot să întreb de ce în ianuarie a fost desfiinţat Oficiul pentru Relaţia cu Modova? Era o instituţie cu rol de analiză, lipsa de continuitate în evaluare şi planificarea relaţiilor ne dă acum senzaţia că Republia Moldova e un fel de bătrânică pe care vrem să o trecem strada către Bruxelles", a mai spus fostul premier.

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat Guvernului să adopte în regim de urgenţă modificarea Legii cetăţeniei, astfel încât să se faciliteze procesul de redobândire a cetăţeniei române de către românii din Republica Moldova care şi-au pierdut-o în mod abuziv.

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close