Antena 3 CNN Actualitate NATO îndeamnă Rusia să respecte Tratatul "Ceruri Deschise", pentru a evita retragerea Statelor Unite din acord

NATO îndeamnă Rusia să respecte Tratatul "Ceruri Deschise", pentru a evita retragerea Statelor Unite din acord

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat Rusia să respecte în totalitate Tratatul "Ceruri Deschise" ("Open Skies"), astfel încât Statele Unite să nu se mai retragă din acordul privind transparenţa activităţilor militare, informează cotidianul Le Figaro.

NATO îndeamnă Rusia să respecte Tratatul "Ceruri Deschise", pentru a evita retragerea Statelor Unite din acord
22 Mai 2020   •   23:30

"Revenirea Rusiei la respectarea Tratatului este cea mai bună modalitate de a menţine avantajele acordului", a declarat Jens Stoltenberg, după o reuniune de urgenţă prin videoconferinţă, cu ambasadorii statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg nu a făcut referire la declaraţia semnată de zece ţări europene care au exprimat "regret" privind decizia Statelor Unite de a se retrage din Tratat. Decizia Administraţiei Trump va intra în vigoare peste şase luni. Washingtonul a precizat însă că va reconsidera poziţia "dacă Rusia revine la respectarea deplină a acordului".

"Rămânem ataşaţi ferm menţinerii controlului armamentului, dezarmării şi neproliferării la nivel internaţional. De mulţi ani, Rusia impune restricţii de zbor incompatibile cu tratatul, în special limitări de survol în zona Kaliningrad şi în apropiere de frontiera Rusiei cu Georgia. (...) Aliaţii rămân deschişi la dialog în cadrul Consiliului NATO-Rusia pe tema reducerii riscurilor şi pentru creşterea transparenţei", a subliniat Jens Stoltenberg.

Statele Unite au anunţat, joi, retragerea dintr-un tratat semnat cu alte peste 30 de ţări, inclusiv România, care permite efectuarea curselor aeriene de supraveghere pentru promovarea încrederii la nivel internaţional, Administraţia Donald Trump motivând decizia prin faptul că Rusia ar încălca acordul.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Ceruri Deschise NATO
Parteneri
Cod GALBEN de ploi torențiale, vijelii și grindină în 14 județe!
x close