Antena 3 Actualitate NATO își reafirmă angajamentul față de apărarea colectivă

NATO își reafirmă angajamentul față de apărarea colectivă

18 Iul 2018   •   17:49
NATO își reafirmă angajamentul față de apărarea colectivă

Clauza de apărare colectivă inclusă în Articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic este "necondiţionată şi beton armat", a declarat miercuri un oficial NATO, relatează dpa. 

Declaraţia a survenit în răspuns la afirmaţiile făcute de preşedintele american Donald Trump într-un interviu acordat marţi televiziunii Fox News, în care el a pus la îndoială clauza de apărare colectivă, în timp ce făcea referire la Muntenegru. 

"Muntenegru este o ţară mică, cu oameni foarte puternici; sunt oameni foarte agresivi", a spus Trump. "Ei pot deveni agresivi şi felicitări, sunteţi în cel de-al Treilea Război Mondial'', a declarat el. 

"Este foarte nedrept pentru că ei nici măcar nu plătesc şi noi îi protejăm", a continuat Trump, răspunzând unei întrebări din partea gazdei unei emisiuni a postului Fox News, comentatorul politic Tucker Carlson, privind trimiterea de trupe americane pentru apărarea Muntenegrului. 

Muntenegru a aderat la NATO la 5 iunie 2017, ultimul stat devenit membru al Alianţei. Conform datelor oficiale, cheltuielile de apărare ale Muntenegrului în 2017 au fost de 66 de milioane de euro, adică 1,66% din PIB-ul acestei ţări. 

Răspunzând la comentariile lui Trump, un oficial al NATO a reafirmat faptul că ''un atac asupra unui stat membru este un atac asupra tuturor". 

"Preşedintele Trump a spus clar că SUA sunt pe deplin angajate în cadrul NATO şi Alianţa noastră este puternică", a precizat oficialul. 

"Sute de mii de europeni şi canadieni au fost alături de trupele americane şi mai mult de 1.000 de militari au plătit preţul suprem", a adăugat oficialul NATO, referindu-se la prima invocare a Articolului 5 după ce Statele Unite au fost atacate pe 11 septembrie 2001. 

Trump a dat asigurări în interviu că scopul NATO este de proteja Europa de o invazie a Rusiei, adăugând însă că "ei (europenii n.red) trebuie să plătească şi nu au plătit". Preşedintele american a criticat recent ţările aliate, reluându-şi solicitarea ca acestea să îşi majoreze cheltuielile militare.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: NATO

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close