Antena 3 CNN Actualitate NATO îi răspunde Rusiei în avans, după întâlnirea de la Geneva, unde Moscova a formulat amenințări

NATO îi răspunde Rusiei în avans, după întâlnirea de la Geneva, unde Moscova a formulat amenințări

Alianța Nord-Atlantică nu va renunța la capabilitățile militare din statele membre situate în estul Europei, anunță organizația, în contextul negocierilor dintre SUA şi Rusia pe tema garanțiilor de securitate.

NATO îi răspunde Rusiei în avans, după întâlnirea de la Geneva, unde Moscova a formulat amenințări
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    21 Ian 2022   •   21:40

"NATO nu va renunța la abilitatea de a ne proteja și a ne apăra unii pe alții, inclusiv prin prezența trupelor în partea de est a Alianței", a declarat, vineri, Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice, conform Reuters.

"Respingem orice idee privind sfere de influență în Europa. Vom răspunde de fiecare dată la orice deteriorare a mediului de securitate, inclusiv prin consolidarea apărării colective. Alianța Nord-Atlantică este vigilentă și continuă să evalueze necesitatea consolidării capabilităților în partea de est a Alianței", a precizat Lungescu.

Oficialul NATO a făcut declarațiile în contextul negocierilor dintre SUA şi Rusia privind securitatea în Europa.

Rusia argumentează, în solicitările privind garanțiile de securitate, că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele și echipamentele militare inclusiv din România și Bulgaria.

NATO și SUA au calificat deja, în mai multe rânduri, aceste solicitări drept inacceptabile.

Mircea Geoană, despre cerințele de retragere a NATO din Europa de Est: "Nici vorbă de așa ceva!"

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus vineri, la Antena 3, că pretențiile părții ruse, de retragere a NATO din statele din Europa de Est nu pot fi acceptate.

"Vom trimite părții ruse propunerile scrise ale NATO. Suntem perfect sincronizați cu aliatul american cu privire la răspunsul pe care îl vom da. Înțeleg că partea rusă va avea nevoie de timp pentru a lectura și a-și forma o opinie față de propunerile noastre. Și, în același timp, sperăm că dialogul va continua (...) Sunt lucruri care pot și trebuie să fie discutate cu Federația Rusă, care reprezintă preocupări legitime de securitate, de ambele părți.

Și sunt lucruri pur și simplu inacceptabile: aceste propuneri repetate ale Federației Ruse cu privire la retragerea trupelor NATO din statele de pe flancul estic - mai recent fiind nominalizate România și Bulgaria,  interzicerea prin veto a eventualei decizii suverane a Ucrainei de a se alătura NATO (...)

Când vorbește Federația Rusă despre prezența militară pe teritoriul altor țări, există o diferență fundamentală între prezența NATO sau SUA în România, spre exemplu, unde această prezență este solicitată și liber consimțită de statul român și convenită într-o alianță democratică - și prezența militară ilegală a Rusiei în Transnistria, în Osetia și Abhazia, în Donbas, fără a mai pomeni de anexarea ilegală a Crimeii (...)

Am dori ca Federația Rusă să înțeleagă că aceste solicitări sunt de principiu inacceptabile pentru noi. Și o spunem încă o dată, răspicat. Nici vorbă de așa ceva", a declarat Geoană la Antena 3.

Rusia transmite amenințării la întâlnirea Blinken - Lavrov

Moscova a amenințat, vineri, țările occidentale cu "cele mai grave consecințe" dacă vor continua să ignore "îngrijorările legitime" în ceea ce privește "întărirea militară a SUA și NATO în Ucraina și la frontierele Rusiei", relatează presa internațională.

"Acest lucru poate fi evitat dacă Washingtonul reacționează pozitiv la propunerile noastre de acord privind garanțiile de securitate, la care sperăm să primim un răspuns scris din partea SUA, articol cu articol, săptămâna viitoare", a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Conform ministerului rus, această poziție i-a fost transmisă șefului diplomației americane Antony Blinken, care s-a întâlnit vineri, la Geneva, cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

"Antony Blinken a fost clar informat că a ignora în continuare îngrijorările legitime ale Rusiei legate în principal de exploatarea militară în derulare de către SUA și aliații lor din NATO a teritoriului Ucrainei, în contextul unei mobilizări la scară largă a unor forțe şi mijloace ale Alianței în apropierea frontierelor noastre, va avea cele mai grave consecințe", a precizat Moscova.

×
Subiecte în articol: NATO Rusia geneva Europa de Est
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close