Antena 3 CNN Actualitate Nelu Tătaru: "Românii ar putea fi testați anti-Covid în farmacii"

Nelu Tătaru: "Românii ar putea fi testați anti-Covid în farmacii"

Nelu Tătaru, președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților a anunţat, miercuri, că a avut discuţii cu reprezentanții asociațiilor Retailerilor Farmaceutici și Producătorilor de Medicamente Generice în cadrul cărora s-au analizat câteva propuneri printre care şi cea în care românii s-a putea testa în cadrul farmaciilor, iar acestea ar putea deveni centre de vaccinare.

Nelu Tătaru: "Românii ar putea fi testați anti-Covid în farmacii"
de Georgiana Adam    |    24 Feb 2021   •   21:30

"În calitate de Președinte al Comisiei pentru sănătate și familie am avut astăzi două întrevederi extrem de importante pentru evoluția pieței în ceea ce privește poziționarea farmaciilor, a medicamentelor și chiar a colaborării dintre medicii de familie și companiile farmaceutice.

Toate acestea având un singur scop, atât pentru ADRFR (Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România) cât și pentru APMGR (Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România) : Creșterea calității vieții românilor și chiar a actului medical.

Ne dorim ca, împreună, să contribuim activ la îmbunătățirea accesului la produsele farmaceutice și nu numai”, a precizat Nelu Tătaru pe Facebook.

Fostul ministru al Sănătății a mai precizat că s-a abordat şi subiectul distribuirii la domiciliu a medicametelor pentru persoanele bolnave cronic care nu se pot deplasa.

"De asemenea, nu am putut să nu remarc ideile constructive propuse de către reprezentanții celor două asociații. Spre exemplu, am abordat un subiect extrem de important și semnalat tot mai des: dorința de a fi distribuite medicamente la domiciliu persoanelor bolnave cronic sau aflate în incapacitatea de a se deplasa pentru a-și achiziționa medicamentația.

Aceste persoane sunt nevoite, în prezent, să recurgă la metode proprii pentru a avea acces la tratament. Din cauza lipsei de distribuire la domiciliu, de multe ori, această categorie vulnerabilă primește medicamentația cu întârziere sau nepăstrată în condiții optime la transport", a mai spus Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: "Românii ar putea fi testați anti-Covid în farmacii"

"Un alt subiect de interes venit ca o propunere a fost și posibilitatea populației de a se testa în cadrul farmaciilor, cum de altfel s-a și întâmplat în anumite state din UE, precum Italia.

În acest mod, cei care decid să se testeze, indiferent dacă sunt simptomatici sau asimptomatici, ar avea siguranța unui test efectuat corect, fără eroarea care poate apărea prin testarea proprie la domiciliu.

Nu putem exclude nicio discuție prin care, în viitorul apropiat, farmaciile să poată avea acces la vaccinarea populației”,  a mai spus Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: "Trebuie găsite soluții pentru a îmbunătăți comunicarea dintre medicii de familie și farmaciști"

"În acest sens, trebuie găsite soluții pentru a îmbunătăți comunicarea dintre medicii de familie și farmaciști. Nu puteam trece cu vederea nici fenomenul care a luat o mare amploare în ultima perioadă: achiziționarea și administrarea de medicamente, fără a se consulta medicul sau farmacistul.

Este extrem de îngrijorător cum acestea ajung să fie vândute pe diferite platforme, iar medicamentația să se administreze în funcție de comentariile sau sfaturile neprofesioniste care se regăsesc în acel spațiu de comunicare.

Trebuie ca, împreună, să conlucrăm pentru a crește încrederea în actul medical, astfel încât pacienții să renunțe la acest obicei care poate avea consecințe extrem de grave pe termen scurt și lung. Așa cum am spus anterior, îmi doresc să fiu alături de societate, să fim parteneri și să căutăm permanent soluții pentru sănătatea românilor”, conchide Nelu Tătaru pe Facebook.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Român, împușcat și ucis de polițiștii din Viena, după ce i-a atacat cu un topor
x close