Antena 3 CNN Actualitate Antony Blinken și Nicolae Ciucă, împreună la Ateneul Român: ”Parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel!”

Antony Blinken și Nicolae Ciucă, împreună la Ateneul Român: ”Parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel!”

În acest momente, premierul Nicolae Ciucă se află alături de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la Ateneul Român.

de Laura Dinu    |    29 Noi 2022   •   10:26

Cei doi vizitează împreună expoziția ”Noi, poporul. 25 de ani de parteneriat strategic”. Este vorba despre o colecție de fotografii care evidențiază relațiile diplomatice, de securitate, economice și culturale dintre poporul român și cel american. 

”Este un moment foarte important în care sărbătorim 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic România-SUA. Mă bucur foarte mult că acum 25 de ani, atunci când a avut loc prima întâlnire cu poporul român a președintelui Clinton, dumneavoastră ați fost aici, în București, în staff-ul președintelui Clinton.

Sunt foarte bucuros și mândru să afirm că parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel în istoria sa, de un sfert de secol.

25 de ani reprezintă un jalon foarte important care ne determină să conștientizăm faptul că, în 1997, s-a născut o generație care a crescut și s-a maturizat odată cu parteneriatul strategic.

Sunt convins că această generație va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a apăra libertatea, drepturile câștigate și valorile democratice. De asemenea, sunt convins că această generație, împreună cu poporul român, apreciază adevărata importanță a parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite, ca de altfel și apartenența noastră la Alianța Nord Atlantică și la Uniunea Europeană.

Ne bucurăm împreună și mulțumim gazdelor pentru această expoziție care a fost deschisă aici, într-o clădire simbolică pentru istoria și cultura României, Ateneul Român.

Prezența dumneavoastră aici confirmă interesul pe care Statele Unite îl acordă parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite și vă asigur că Guvernul României va face tot ceea ce îi stă în putință pentru consolidarea și extinderea acestui parteneriat strategic.

Componenta politico-militară a parteneriatului strategic este una foarte importantă iar prezența dumneavoastră astăzi, la București, are loc în contextul în care Ministerul de Externe, prin domnul ministru Bogdan Aurescu, a organizat întâlnirea miniștrilor de Externe ai NATO, întâlnire care are loc la scurt timp după summitul de la Madrid, și pentru prima dată după ce România a găzduit primul summit NATO în 2008, tot aici la București.

Vreau să vă mulțumesc pentru angajamentul Statelor Unite, pentru prezența armatei Statelor Unite în România și importanța pe care o acordați întăririi, descurajării și apărării pe flancul estic al Alianței Nord Atlantice”, a declarat premierul Nicolae Ciucă în urmă cu scurtă vreme.

Antony Blinken: România și SUA au „o alianță de neclintit bazată pe valori comune, pe care le vom apăra când vom fi atacați”

La rândul lui, secretarul de stat american a spus că între SUA și România este o alianță bazată pe valori comune, „pe care le vom apăra când vom fi atacați”.

„Este minunat să mă întorc la București”, a spus Antony Blinken, care a mai fost în România atunci când președintele american Bil Clinton și președintele român Emil Constantinescu au semnat parteneriatul strategic dintre cele două țări, în urmă cu 25 de ani.

„A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea în căutarea libertății. Nu cred că cei doi președinți ar fi putut în acel timp să își închipuie cum va fi situația 25 de ani mai târziu, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale”, a precizat Blinken.

El a spus că România și SUA au „o alianță de neclintit bazată pe valori comune, pe care le vom apăra când vom fi atacați”.

„Într-adevăr am construit și relații puternice în domeniul economic, inclusiv în cel energetic. De asemenea, aș vrea să menționez relațiile interpersonale, schimburile în domeniile academic și cultural care au dus la atâtea schimburi de persoane, de idei între țările noastre”, a mai spus Antony Blinken.

Secretarul de stat a ajuns în România noaptea trecută. Acesta participă la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO. 

×
Subiecte în articol: Reuniune NATO la Bucureşti
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close