Antena 3 CNN Actualitate Premierul Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră despre plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze

Premierul Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră despre plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că până vineri dorește ca Ordonanța de Urgență în ceea ce privește plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale să fie finalizată.

Premierul Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră despre plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    19 Ian 2022   •   11:35

”Am desfășurat o serie de măsuri, începând de luni, legate de subiectul setului de măsuri guvernamentale pentru a putea gestiona efectele legate de creșterea prețurilor la energie și gaze.

Ieri am avut o întâlnire cu furnizorii, producătorii și distribuitorii din Energie.

Am discutat cu ministrul Energiei și se lucrează la partea de conținut a Ordonanței de Urgență pe care doresc să o finalizăm până vineri dimineața.

În acest sens îl rog pe ministrul de Finanțe, Agriculturii, Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Justiției și Transporturilor, să finalizeze partea de conținut astfel încât să finalizăm această ordonanță astfel încât să o punem în transparență publică cel mai târziu vineri dimineața astfel încât săptămâna următoare, înainte de ședința săptămânală, să adoptăm această Ordonanță”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Prețurile facturilor vor scădea

În urmă cu câteva zile, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va lua o serie de măsuri pentru facturi prin OUG. El a declarat că la consumatori se va percepe un preț de 0,68 bani/kw oră la factura de curent electric.

"Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,68 lei/kW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 kW la 500 kW pentru care se calculează acest preţ.

Practic reiese o compensare de 0,291 lei/kW, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW.

De asemenea, pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, practic pentru consumatorii non-casnici va fi plafonat preţul la 1 leu/kW.

La gaz, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei/kW, iar limita de consum pentru cinci luni va creşte de la 1.000 la 1.500 kW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33% la 40%, asigurându-se un preţ de 0,221 lei/kW.

De asemenea, pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industrie alimentară, se va asigura un preţ de 0,37 lei/kW", a anunţat, luni seara, premierul Nicolae Ciucă.

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă plafonare prețuri
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close