Antena 3 CNN Actualitate Normele de aplicare a Legii "Big Brother" au fost lansate spre dezbatere publică

Normele de aplicare a Legii "Big Brother" au fost lansate spre dezbatere publică

Normele de aplicare a Legii "Big Brother" au fost lansate spre dezbatere publică
Sursa foto: Telefon mobil
01 Feb 2009   •   09:56

Manualul de utilizere al controversatei legi ?Big Brother? a fost lansat spre dezbatere publică pe siteul ministerului Comunicaţiilor. Este vorba de normele metodologice pen­tru aplicarea Legii pentru monitorizarea convorbirilor. Consultarea publică va fi făcută doar de formă, susţin reprezentanţii societăţii civile, pentru că aces­te norme sunt extrem de tehnice, destinate spe­cia­lişti­lor în domeniu şi nu vizează chestiuni fundamentale precum le­gea în sine.
Firmele de telefonie sunt obligate prin lege să stocheze pentru şase luni următoarele date: numărul apelantului şi al apelatului, numele şi adresa abonatului, data şi ora la care a început şi s-a terminat convorbirea, precum şi informaţii privind serviciul de telefonie utilizat. Operatorii de telefonie mobilă sunt obligaţi totodată să înfiinţeze spaţii speciale pentru monitorizarea convorbirilor. Acestea trebuie ?să fie prevăzute cu căi de acces securizate?, ?să nu fie traversate de conducte de apă sau gaze?, ?să nu fie amplasate într-o zonă a clădirii cu trafic intens sau în apropierea unor spaţii de depozitare cu risc de incendiu?. În plus, în aceste spaţii trebuie să fie monitorizat ?nivelul temperaturii şi umidităţii?, spune actul normativ.
Datele privind comunicaţiile vor fi reţinute de operator timp de şase luni, după care ?vor fi distruse după o procedură automată şi ireversibilă". Instituţiile autorizate să ceară aceste date sunt Ministerul Administraţiei şi Internelor, Parchetul General, SRI şi SIE. Datele vor fi transmise de operator pe suport electronic. Acesta va fi ridicat ?personal? de un reprezentant desemnat al instituţiilor respective.
Legea ?Big Brother? a stârnit critici aprinse din partea opiniei publice. Mai multe organizaţii guvernamentale au anunţat deja că vor ataca în Justiţie actul normativ. Normele de aplicare a legii intră în vigoare în 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Antena 3

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close