Antena 3 CNN Actualitate O falsă ambasadă SUA, închisă după ce a eliberat timp de un deceniu vize

O falsă ambasadă SUA, închisă după ce a eliberat timp de un deceniu vize

O falsă ambasadă SUA, închisă după ce a eliberat timp de un deceniu vize
Sursa foto: foto: pixabay.com
05 Dec 2016   •   13:16

Autorităţile din Ghana au dezmembrat o reţea infracţională care, timp de un deceniu, a eliberat vize americane autentice, obţinute ilegal, dintr-un fals sediu de ambasadă deschis la Accra, a anunţat Departamentul de Stat de la Washington, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Până la închiderea sa de către autorităţi, în cursul acestei veri, falsa ambasadă era adăpostită într-o clădire părăginită cu două etaje, de culoare roz, pe care era arborat drapelul Statelor Unite. Tot pentru a da aparenţa de autenticitate, în interior era agăţat portretul preşedintelui american Barack Obama.

Falsa misiune diplomatică 'nu era operată de guvernul Statelor Unite, ci de indivizi din reţele de crimă organizată ghaneze şi turce, precum şi de un avocat ghanez specializat în dreptul imigraţiei şi drept penal', a indicat Departamentul de Stat, într-un comunicat emis vineri seară.

Potrivit oficialilor americani, cetăţeni turci, vorbitori de engleză şi olandeză, se dădeau drept funcţionari consulari. Ancheta a dus, de asemenea, la descoperirea unei false ambasade olandeze, mai afirmă Departamentul de Stat, însă autorităţile olandeze nu au putut fi contactate deocamdată pentru comentarii.

Reţeaua infracţională emitea vize americane autentice, dar obţinute pe căi ilegale, şi documente de identitate false, inclusiv certificate de naştere la preţul de 6.000 de dolari, menţionează acelaşi comunicat.

Operaţiunea autorităţilor a dus la arestări şi la confiscarea de vize - autentice sau contrafăcute - indiene, sud-africane şi din spaţiul Schengen, precum şi a 150 de paşapoarte din zece state diferite.

Departamentul de Stat nu precizează însă cum anume au fost obţinute vizele autentice şi nici câte persoane se estimează că au intrat în SUA şi în alte ţări pe baza vizelor eliberate de gruparea infracţională, care mituia funcţionari corupţi pentru a putea acţiona nestingherită.

Vizele pentru SUA şi alte ţări occidentale sunt extrem de căutate în Africa, iar ambasadele atrag atenţia că piaţa vizelor constituie o ţintă importantă pentru crima organizată.

Ambasada americană în Ghana se găseşte într-un complex foarte bine păzit din cartierul Cantonments, unul din cele mai scumpe din capitala ghaneză. Zilnic, la poarta sa se formează cozi de persoane care aştepată să fie primite pentru viză sau alte probleme consulare.

Falsa reprezentanţă era deschisă trei dimineţi pe săptămână, iar accesul se făcea doar pe bază de programare. Infractorii îşi făceau reclamă prin panouri publicitare în Ghana, Togo şi Cote d'Ivoire şi aduceau clienţi din toată Africa de Vest la Accra, unde le închiriau camere la hoteluri din vecinătate.

Autorităţile americane care efectuau o operaţiune mai amplă de securitate au primit informaţii despre activitatea grupării şi au reunit o echipă, din care au făcut parte poliţişti ghanezi şi alţi parteneri internaţionali, pentru a dezmembra reţeaua infracţională, mai precizează Departamentul de Stat.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close