Antena 3 CNN Actualitate O nouă "Transalpina" apare în România - VIDEO

O nouă "Transalpina" apare în România - VIDEO

O nouă "Transalpina" apare în România - VIDEO
Sursa foto: sursa foto: Adevarul
30 Iun 2017   •   11:35

Consiliul Judeţean Alba va demara în acest an modernizarea ”Transalpinei de Apuseni”, drumul spectaculos care traversează culmile munţilor pe o distanţă de peste 70 de kilometri. Costul proiectului depăşeşte 40 de milioane de euro şi este finanţat din fonduri europene, potrivit Adevărul.

Zona este o arie protejată de interes naţional de tip botanic. Se află în partea vestică a Aiudului, pe dealurile din partea estică a Munţilor Trascăului, între aceştia şi culoarul Mureşului şi se întinde pe o suprafaţă de 20 hectare. Aria protejată reprezintă un relief variat (văii, versanţi abrupţi, luminişuri, pajişti), acoperit în cea mai mare parte cu vegetaţie forestieră, alcătuită din specii arboricole în amestec de stejar sau carpen şi specii de conifere în partea superioară a dealului.

sursa foto: Adevarul

De-a lungul drumului se află Cheile Mănăstirii, Cheile Geogelului, Cheile Râmeţului, cu pereţi abrupţi ţi vârfuri ascuţite. De asemenea, pe drum sunt numeroase zone de belvedere care oferă privelişti până spre Retezat, Şureanu sau Muntele Mare. Folosind alte drumuri se poate coborî până la Sălciua, cu legătură spre drumul naţional 75. Turda – Cîmpeni. De altfel, din Ponor imaginea cea mai frumoasă este spre Muntele Mare şi culmea Bedeleu, care străjuieşte zona Sălciua – Poşaga.

×
Subiecte în articol: transalpina
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close