Antena 3 CNN Actualitate Octav Bjoza, la Sinteza zilei: Dacă aș avea 20 de ani, cred că mi-aș părăsi țara! Am fost naiv

Octav Bjoza, la Sinteza zilei: Dacă aș avea 20 de ani, cred că mi-aș părăsi țara! Am fost naiv

Octav Bjoza, la Sinteza zilei: Dacă aș avea 20 de ani, cred că mi-aș părăsi țara! Am fost naiv
14 Mar 2016   •   22:59

Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România, a vorbit, la Sinteza Zilei, despre umilința îndurată astăzi de persoanele persecutate politic în perioada comunistă.

”Ne simțim umiliți. (...) Au o scuză. Sunt tineri și nu știu cine suntem noi. (...) trebuie să se știe că singura noastră vină în urmă cu 60 -70 de ani a fost doar aceea de a ne fi iubit neamul, patria și tricolorul. Noi am fost arestați și judecați de tribunale militare și condamnați la pedepse de la 15 ani în sus. Poate că mulți nu știu, dar a doua zi de la sentință erau deja acasă și totul de la lingura de lemn era confiscat și aruncat în stradă. Cei mai mulți dintre noi nu am primit nimic înapoi. Ne-au luat tinerețea, sănătatea și libertatea”, a spus Octav Bjoza, la Antena 3.

De unde să știți? Nu aveți de unde să știți: cinci ani în minele de plumb de la Nistru Cavnic și Baia Sprie, cinci ani la canalul Dunăre-Marea Neagră, înlănțuiți și flămânzi. Am îndiguit Balta Brăilei cu 150 de kilometri de dig la exterior și 150 de kilometri la interior. Tăiam stuf în picioarele goale la minus 15 grade Celsius. De unde să știți că noi am făcut combinatele chimice de la Onești și Borzești. De unde să știți că de-a lungul și de-a latul României sunt azvârliți în pielea goală, fără cruce, fără lumânare, fără nimic. Nu aveți de unde să știți. Ca să vină astăzi copiii și nepoții criminalilor care ne-au trimis la moarte să facă legi să le aplice și noi să stăm cu mâna întinsă la mila lor”, a mai spus Octav Bjoza.

”Dacă aș avea 20 de ani, cred că mi-aș părăsi țara! Am fost naiv”, a mai spus Octav Bjoza.

 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close