Antena 3 Actualitate Pentru cine este Omicron mai periculos decât Delta. Explicațiile medicului Octavian Jurma

Pentru cine este Omicron mai periculos decât Delta. Explicațiile medicului Octavian Jurma

de Gabriel Dano    |    21 Ian 2022   •   23:31
Pentru cine este Omicron mai periculos decât Delta. Explicațiile medicului Octavian Jurma
Sursa foto: Facebook

Din punct de vedere al spitalizărilor, Omicron este pentru copii și tineri o variantă mai periculoasă decât Delta, chiar dacă din fericire nu este și mai letală, susține medicul Octavian Jurma.

„De ce trebuie să fim extrem de prudenți în a considera o versiune cu 50% mai puțîn letală o veste bună chiar dacă aflăm în același timp că este cu 500% mai infecțioasă? Pentru că o versiune cu 50% mai infecțioasă produce de 11x mai multe decese decât una cu 50% mai letală. Așadar o versiune mult mai contagioasă dar mai puțîn letală poate înseamnă o veste bună individual, însă este o veste proastă pentru populație și pentru sistemul public de sănătate. Iar colapsul sistemului de sănătate este o veste proastă pentru oricine are individual nevoie de spital”, a scris vineri seara pe Facebook Octavian Jurma.

Acesta adaugă că „într-o țară ulta-individualistă ca România cu un guvern semi-negaționist și ultra-relaxat, o versiune mult mai infecțioasă este o veste foarte proastă pentru populație”.

Medicul arată că, potrivit datelor din Europa, valul Omicron poate produce mai puține decese și internări la ATI, însă internările au crescut vertiginos chiar și în țările mult mai bine vaccinate ca România și pun o presiune uriașă pe sisteme de sănătate mult mai performante. Un alt aspect este numărul mare de infectări și internări în rândul copiilor.

„Școlile nu sunt simple focare, sunt noduri de rețea care conectează grupuri sociale care nu au alte conexiuni între ele. Chiar și familii care lucrează în izolare de acasă și nu au nici contact social direct cu lumea exterioară, se pot infectă prin intermediul copiilor obligați să meargă fizic în școli infestate de COVID-19. Din punct de vedere al spitalizărilor, Omicron este pentru copii și tineri o variantă mai periculoasă decât Delta, chiar dacă din fericire nu este și mai letală. Așadar faptul că lăsăm virusul să circule nestingherit și să producă de două ori mai multe cazuri decât Delta o să ne producă mari probleme atât pe termen scurt cât și pe termen lung datorită long-covid”, a afirmat Jurma.

El susține că mulți au început să creadă politicienii care anunță acum sfârșitul pandemiei chiar înainte de a trece valul 5. În opinia lui, toate aceste mesaje descurajează și mai mult vaccinarea de care avem nevoie să îmblânzim varianta Omicron.

„Să nu uităm totuși că aceiași politicieni ne-au mai anunțat odată că s-a terminat pandemia după valul 3-Alpha doar că să fie luați prin surprindere de valul 4-Delta. Pandemia se va termina doar dacă virusul se va plictisi de noi și va pleca sau dacă ne vom plictisi noi de virus și ne vom vaccina. Până atunci, așa cum se vede, în România fiecare val care teoretic a terminat pandemia, a fost urmat practic de un val și mai periculos”, a conchis medicul.

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close