Antena 3 CNN Actualitate Omenirea a depășit șase din cele nouă praguri dincolo de care nu mai există condiţii favorabile propriei dezvoltări

Omenirea a depășit șase din cele nouă praguri dincolo de care nu mai există condiţii favorabile propriei dezvoltări

ONU trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că omul nu ar mai trebui să considere natura ca pe o sursă de profit pe termen scurt ci, dimpotrivă, ar trebui să se raporteze la valorile care leagă propria bunăstare de cea a planetei.

Omenirea a depășit șase din cele nouă praguri dincolo de care nu mai există condiţii favorabile propriei dezvoltări
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    12 Iul 2022   •   13:15

Într-un raport publicat luni, ONU susține că supraexploatarea speciilor sălbatice pune în pericol supraviețuirea a miliarde de oameni. 

Totodată, potrivit raportului, șase din cele nouă praguri pe care omenirea nu ar trebui să le treacă pentru a menține condiții favorabile propriei dezvoltări au fost deja depășite. 

În caz contrar, obiectivele de dezvoltare durabilă şi de reducere a inegalităților din lume vor rămâne la stadiul de promisiuni, notează IPBES - experții în biodiversitate ai ONU -, în raportul consacrat „valorilor și evaluării naturii”.

Supraexploatarea speciilor sălbatice pune în pericol supraviețuirea a miliarde de oameni

139 de reprezentanți de țări, inclusiv SUA, China și Rusia, au adoptat raportul sâmbătă, la Bonn. Acesta apare la doar trei zile după un alt raport al IPBES, care a avertizat că supraexploatarea speciilor sălbatice pune în pericol supraviețuirea a miliarde de oameni, potrivit Reuters și AFP, preluată de Agerpres

Cele două documente se vor afla pe agenda reuniunii COP15 privind biodiversitatea prevăzută pentru luna decembrie la Montreal şi care urmează să stabilească un cadru pentru protejarea naturii şi a resurselor ei la nivel mondial, până în 2050. 

Oamenii sunt principalele cauze ale acestei crize a mediului natural, ce avansează în strânsă legătură cu dereglările climatice

80 de experți au analizat peste 13.000 de studii științifice privind distrugerea ecosistemelor, motivele acesteia și valorile alternative ce ar putea favoriza durabilitatea timp de patru ani, pentru cel de-al doilea raport. 

Concluzia studiului a fost că oamenii sunt principalele cauze ale acestei crize a mediului natural, ce avansează în strânsă legătură cu dereglările climatice. 

Speranța de viață medie s-a dublat din 1950, pe când venitul pe cap de locuitor a crescut de cinci ori. 

Or, "natura este ceea ce ne permite să trăim, furnizându-ne hrană, remedii, materii prime, oxigen, reglementare climatică şi multe altele", subliniază Inger Andersen, şefa Programului ONU pentru mediu. 

Cel puțin șase din nouă "limite planetare" au fost depășite

Potrivit oamenilor de știință, Pământul are constrângeri fizice, cel puțin șase din cele nouă "limite planetare" - acele praguri pe care omenirea nu ar trebui să le treacă pentru a menține condiții favorabile propriei dezvoltări fiind deja depășite.
 
În timp ce unii susțin că atribuirea unei valori în bani resurselor naturale poate determina guvernele, companiile și pe consumatori să aibă grijă de ele, alții consideră că stabilirea unui preț pentru ceva de o valoare inestimabilă nu poate avea decât efectul contrar. Deși sunt posibile unele evaluări în termeni monetari - de exemplu, valoarea pădurii ca mijloc de compensare a emisiilor de carbon -, alte evaluări, ca stabilirea valorii ei spirituale pentru cei care trăiesc acolo, sunt imposibile. 
 
"Evaluarea economică este necesară, dar nu suficientă. Trebuie puse în balanță toate tipurile diferite de valori existente", a conchis Unai Pascual, co-preşedintele sesiunii IPBES care a adoptat raportul. 

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close