Antena 3 CNN Actualitate Ora de iarnă în 2023. Data la care se schimbă ora în România şi vom dormi mai mult

Ora de iarnă în 2023. Data la care se schimbă ora în România şi vom dormi mai mult

România va trece curând la ora de iarnă în 2023, astfel că ceasurile se vor da înapoi cu o oră, iar noi vom dormi mai mult.

Ora de iarnă în 2023. Data la care se schimbă ora în România şi vom dormi mai mult
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    08 Oct 2023   •   16:00

Ca în fiecare an, trecerea la ora de iarnă se face în ultima duminică din luna octombrie. 

În noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, se va face trecerea la ora de iarnă în 2023, astfel că românii trebuie să-şi potrivească ceasurile şi să le dea cu o oră înapoi, ora 4:00 devenind ora 3:00. 

Trecerea la ora de iarnă 2023 în România 

În 2023, trecerea la ora de iarnă în România se face pe 29 octombrie, atunci când va fi şi cea mai lungă zi din an. 

Pentru că ceasurile se vor da cu o oră înapoi, iar ora 04:00 va deveni ora 03:00, ziua de 29 octombrie va avea 25 de ore.  

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00) în ultimul week-end din martie, în timp ce la ora de iarnă operațiunea este inversă. Astfel, câștigăm o oră de somn. 

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. 

De ce se dă ceasul înapoi şi ce ţări mai fac trecerea la ora de iarnă

România a instaurat acest sistem al schimbării orei în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. 

Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a mai fost în vigoare. De-abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu. 

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. 

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). 

Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Senatul SUA a adoptat la 16 martie 2022 o măsură care ar face ca ora de vară să devină permanentă pe întreg teritoriul Statelor Unite. 

Asta însemna că nu ar mai fi nevoie să fie dat ceasul înapoi cu o oră în fiecare toamnă. Legea a fost adoptată de Senat cu unanimitate de voturi, însă trebuia să treacă și de Camera Reprezentanților și să fie apoi promulgară de președintele Joe Biden, ceea ce încă nu s-a întâmplat. 

Ideea de a renunța la schimbarea orei a apărut și în Uniunea Europeană, încă din 2018, dar au apărut apoi pandemia și evenimentele din Ucraina, astfel încât acum tot acest proiect a rămas în discuţii.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a soarelui. 

Aceasta a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Țările europene au adoptat acest sistem în secolul trecut, pentru a economisi energie. Acest sistem a fost folosit mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Cum ne afectează schimbarea orei şi trecerea la ora de iarnă

Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, din cauza faptului că oamenii trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit în timpul sezonului cald. 

În plus, pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, de obicei cele cronice, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mult mai serioase.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare. 

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

Când va renunța România la schimbarea orei

Comisia UE a încercat să elimine schimbarea orei până la sfârșitul anului 2021. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat până acum. 

Abolirea este dificilă, deoarece nu există o opinie majoritară între cele 27 de state membre cu privire la care sistemul de măsurare a timpului care ar trebui să se aplice în viitor. 

O dată cu sfârșitul schimbării orei, statele membre ar putea decide singure dacă doresc ora permanentă de iarnă sau de vară.

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close