Antena 3 CNN Actualitate Ouăle de la găini stresate, interzise de la comercializare din 1 ianuarie 2012

Ouăle de la găini stresate, interzise de la comercializare din 1 ianuarie 2012

Ouăle de la găini stresate, interzise de la comercializare din 1 ianuarie 2012
Sursa foto: Foto: hookedoniron.com
de M.Z.    |    15 Dec 2011   •   09:22

Ouăle de la găinile stresate nu se vor mai comercializa începând cu 1 ianuarie 2012. Atât în România, cât şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene, ouăle marcate cu cifra trei vor fi trimise către industrializare.

Producătorii vor trebui să asigure condiţii mult mai bune şi spaţii mai mari găinilor. Concret, directiva îi vizează pe cei care cresc păsări în baterii, cu tehnologie învechită. Practic, în aceste incubatoare unei găini îi revine un spaţiu mai mic decât formatul unei coli A4.

România deţine 29 de exploataţii care se află în situaţia de a nu corespunde normelor europene în privinţa creşterii păsărilor.

Ţările care nu vor aplica interdicţia vor fi sancţionate. Ouăle găinilor de baterie sunt marcate cu cifra 3 înaintea codului de producător. Acestea nu vor mai putea fi comercializate începând de anul viitor.

Aplicarea legislaţiei nu va fi amânată, dar producătorii care nu se supun normalor pot vinde ouăle celor care le procesează pentru a obţine alte alimente.

Cum "decodificăm" mai uşor ouăle

Conform reglementărilor Uniunii Europene, în funcţie de modalitatea de creştere a păsărilor, toate produsele avicole au menţionate pe ele, o cifră de la zero la trei, care ne oferă informaţii cu privire la calitatea produsului.

Astfel, prima cifră a codului (0, 1, 2 sau 3) precizează calitatea oului, iar numărul următoreprezintă codul de producător.

Concret, ouăle marcate cu cifra trei sunt ouă care provin de la găini crescute în sistem industrial gen baterie. Cele mai sănătoase sunt ouăle cu cifra zero, adică cele ecologice, bio sau organice. Aceste ouă sunt de la găini crescute în aer liber, care nu sunt hrănite cu furaje chimice, cu antibiotice sau hormoni.

 




×
Subiecte în articol: oua interzice comercializare UE calitate
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close